Сраженията между Хамас и израелската армия продължават на 22 места

Сраженията между Хамас и израелските сили продължават и вечерта, съобщи израелската армия след мащабната атака, предприета от палестинската екстремистка организация от ивицата Газа, която предизвика ответни удари от страна на Израел, предадоха ДПА и БТА.

„Сражаваме се на 22 места“, заяви военният говорител Даниел Хагари. „Няма селище в Южен Израел, в което да нямаме сили“, добави той. „Има селища, които са прочистени от терористи, но искаме да завършим допълнителен оглед на района, преди да обявим това“, добави Хагари.

Той каза и че има „ситуации със заложници“ в селищата Офаким и Беери. „Там има специални сили с висши командири и там все още се водят престрелки. Ние сме във война“, добави той.

Във всички райони са установени пътни блокади.

Хагари предупреди, че по отношение на боевете се разпространяват много фалшиви новини. „Казаха, че Нимрод Алони [високопоставен генерал] е бил отвлечен, това не е вярно. Казаха, че Ави Розенфелд [командир на дивизията в Газа] е бил отвлечен, това не е вярно“, заяви той.

Междувременно израелски въздушен удар е изравнил със земята висока сграда в центъра на Газа, предаде Асошиейтед прес. В 14-етажната сграда живеели десетки семейства. Но в нея се помещавали и офиси, свързани с групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“. Израел предупредил жителите 10 минути преди да разруши сградата, която е била евакуирана. Няма пострадали.

Абу Обейда, говорител на военното крило на Хамас, обеща суров отговор. „Тел Авив трябва да стои на един крак и да чака нашия разтърсващ отговор“, заяви той.

Лидерът на палестинската ислямистка групировка Хамас Исмаил Хания, каза на арабските страни че Израел не може да им осигури никаква защита, предаде Ройтерс. В своя реч днес Хания каза още, че въоръжените палестински фракции възнамеряват да разширят продължаващата битка в Газа и да я разпространят на Западния бряг и в Йерусалим. „Битката се премести в сърцето на „ционисткото образувание“, заяви той.

Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд изрази силно безпокойство за цивилното население в Израел и Газа. „Това е опасна пропаст и аз призовавам всички да се отдръпнат от ръба“, заяви той.