Апелативният специализиран съд измени мярката за неотклонение на  Лиляна Деянова-дъщеря на известния проф. Христо Деянов,  от постоянно задържане под стража в по-леката – домашен арест. Решението на съда е окончателно.

Преди седмица Деянова беше оставена в ареста от специализирания съд с мотива, че има опасност да извърши друго престъпление. Пред журналисти тя каза, че ще води дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и вече е започнала процедурата. „Цялото това нещо срещу нас е абсолютна репресия. Ние сме абсолютни заложници. Основната причина да стартира това разследване е сигналът, който ние подадохме за ТОЛ системата – за корупция, с документи“, твърди Деянова.

В сряда през пиар агенция до медиите беше изпратен звукозапис с гласа на Лиляна Деянова, която се оплака от условията в ареста, където се намираше 4 месец по обвинение в злоупотреба с еврофондове. Тя разказа също как спрямо нея се прилагат невиждани мерки за сигурност – килиите им са заключени с допълнителен катинар и при всяко отваряне присъстват по 7 човека, които снимат и с камера. Подобно нещо се е случвало само по време на предварителните арести на братя Галеви, разказвали охранителите в затвора.