Събираме се около кабинет на промяната. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с ИТН.

Разбрахме се с „Има такъв народ“, че разговорите продължават, това е само първа среща, Нинова пред журналисти, предаде Агенция „Фокус“.

„Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Уточнихме теми и политики, по които имаме припокриване. Остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и разговоритe. Разбрахме се, че разговорите продължават. Това е само първа среща“, добави Нинова.

Ще излъчим експертни групи, които ще работят по политики, заяви тя. След Националния съвет на БСП от партията ще предложат работна група по важните конкретни политики . „Те са готови от своя страна да представят експерти и да започнат работа по всяка политика конкретно“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП отговори на въпрос дали на срещата са обсъждали кой ще оглави проектокабинета. „Не, нито ние сме поставяли въпроса, нито те“, заяви още Нинова.

Против сме приватизацията на ББР, имаме различия за увеличението на пенсиите – ние искаме това да е сега, колегите искат да е догодина, каза лидерът на БСП.

По трите теми, които трябваше да бъдат обсъдени, не сме говорили, призна тя. „По въпросът за РСМ не сме говорили, нито за Истанбулската конвенция.

Имаме сериозни сходства по отношение на съдебната реформа, – това изисква промяна на Конституцията, което изисква време. Настояваме за нов закон за КОНПИ, и гледаме на тази реформа като нещо много сериозно – не е целта да се сложи един човек, за да се махне друг. Ще се положат усилия да се спре с лобисткото законодателство, и ще се подобри неговото качество – не да се внасят промени между четенията. Говорихме за това, че утре като мине нашият Национален съвет, ще продължим разговорите.“

На двустранната среща е коментирана и реформата в здравеопазването:

„ИТН искат демонополизация на Здравната каса, а ние не поддържаме тази теза. Разгледахме програмите на двете партии, тепърва ще излъчим експертни групи, за да може да се работи“.

Мандатоносителят решава кого ще покани на разговори, ние приехме поканата им, за да обясним какво искаме ние и какво ще защитаваме. Накрая на тях, обаче, трябва да се насложат всички приоритети на всички партии в една голяма Програма – това е голямото предизвикателство, каза още лидерът на БСП.

Заедно решихме всяка от партиите да изложи вижданията си след тази среща, така Нинова обясни защо слиза сама на брифинг след разговорите с ИТН.

Има обща посока на действие, каза по-късно председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов след среща с представители на БСП.

Опитахме се да намерим общите неща, защото другият вариант е да отидем на изобри, каза той. По думите му няма проблем да се ходи на нови избори за „Има такъв народ“.

„Това беше първа среща, на която изложихме вижданията си кои са най-важните неща, които трябва да се свършат в следващите месеци и да речем година и половина.

Разказахме си програмите, въпреки че се оказа, че те са доста подготвени. Прочели са ни програмата, както и ние сме чели тяхната. Просто го вмествам като леко заяждане на репликата „Има такъв народ“ няма програма. Явно, който иска да я намери, я намира. Оказа се, че както си знаехме, някои неща са общи и те са общи за доста партии не само за нас или за тях.

Имаме и разминавания по някои неща. Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти, с които може и да не успеем да се стиковаме. Това са неща, които всъщност се решават след това в работните групи в самия парламент. Знаете, че някои закон да се промени, ще трябва да има разговори и търсене на консенсус. Никой не може да наложи силово, каквото и да смята. Хубавото от цялата тази работа от тези два дена е, че има обща посока на действие“, каза още Тошко Йорданов.

„БСП са по-социални, а ние сме по-твърди, но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят, защото другият вариант е да се ходи на избори, което за нас не е проблем“, каза още депутатът.

Днес не сме поемали ангажименти, БСП тепърва ще комуникира с Националния си съвет. Когато една партия е с мнозинство, другите трябва да има на какво да стъпят, за да ни подкрепят, завърши Йорданов.