Скандал! Шпионски доклад на ДАНС затвори Руската църква

Вярващи започнаха подписка за храм “Св. Николай Чудотворец”

Москва е шокирана и възмутена, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Светият синод не изказа позиция

Православният храм “Св. Николай Чудотворец” в центъра на София, известен като Руската църква, осъмна с катинари, а стотици вярващи през целия ден вчера се молеха пред заключените врати след експулсирането на трима свещеници – един от Русия и двама от Беларус от властите у нас в четвъртък вечерта.

Духовниците бяха посочени от ДАНС за шпиони, а вчера цял ден от Светия синод не изказаха позиция за грандиозния скандал.
За сметка на това ротационният премиер Николай Денков заяви, че решението за експулсирането на свещениците е на ДАНС и самият той няма нищо общо с него.

“Има доклад на ДАНС, аз само се запознах с него”, каза Денков и прехвърли реплики към президентството заради реформата в службите. За експулсираните духовници вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че ако службите за сигурност имат достатъчно сигнали и доказателства, те са в правото си да го направят.

Междувременно от Москва говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Руската църква в София затваря, а обявените от ДАНС за шпиони духовници от храма, са откарани от българските миграционни власти в кола с решетки на прозорците, за да си съберат нещата от храма, а оттам да бъдат транспортирани до границата със Сърбия”.

“Москва е шокирана и възмутена от изгонването на тримата свещеници от Руската православна църква (РПЦ) от България, София цели прекъсване на отношенията между православните църкви на двете страни”, посочва в коментар Мария Захарова.

“Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия. Това е дългосрочната стратегия на Путин и неговия режим. Не съм изненадана”, заяви бившата външна министърка Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС).

“Познавам архимандрит Васиан лично, познават го много хора. Един вярващ и добър човек, обичащ България и предан на православието и славянството. Нацистка България и нейната Държавна сигурност, начело с Гешев, не посегнаха върху Руската православна църква. Но днешната сигурност на сглобката гони тримата свещеници, за да затвори Руската църква”, заяви от своя страна лидерът на АБВ Румен Петков и припомни безпрезедентното изгонване преди година на близ 70 служители на руското посолство, заради подозрения в шпионаж. През целия ден вчера в района на Руската църква имаше засилено полицейско присъствие, а вярващи започнаха и подписка с искане за отварянето на храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, тъй като в криптата под олтара му е гроба на Свети Серафим и опашката от богомолци от цялата страна там не секва.

Небесен застъпник на двата народа

Свети Серафим лекува и сбъдва молитви за рожба

Бяга от болшевиките през 1917 г. в София

Българската и Руската църква провъзгласиха през 2016 година Свети Серафим за светец на България и Русия и небесен застъпник на двата народа.

Архиепископ Серафим Соболев е провъзгласен за светец на България и Русия като небесен застъпник на двата народа преди няколко години. За тържествените богослужения в София на 26 февруари 2016 година пристигна висока делегация на Руската православна църква, водена от Волоколамския митрополит Иларион, който води службата заедно с българския патриарх Неофит. А дни по-рано, на 1 и 2 февруари 2016 година представители на Българската православна църква – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, бяха на Архиерейския събор на Руската православна църква в Залата на катедралния храм “Христос Спасител” в Москва, където заседаваха 320 архиереи. Духовниците от българската и руската църква обявиха, че в православните календари Свети Серафим ще се чества на 26 февруари – денят на неговата кончина. Пак двете църкви – в София, Москва взеха решение мощите на Светеца да останат в криптата на храма “Св. Николай Чудотворец”, където са и в момента.

“Ако имам дръзновение пред Господа, пишете ми писма и аз няма да ви оставя. Бог и ти – друг няма. Каквото сам си направиш, това ще бъде. Стане ли нещо, не обвинявай другите и не ги съди, но само себе си дръж отговорен и ще си в покой и на земята, и на небето”, завещава Свети Серафим на вярващите и всеки ден стотици богомолци пишат писма в подземието на храма, където е гробницата му.

Години наред се събират доказателства за чудесата на Светеца, докато пак съвместна комисия на Българската и Руската църква единодушно го обявяват за “свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец”. Стотици са свидетелствата за излекувани болни, за деца, родени след години на безплодие, сбъдване на надежди и желания.

В официалната хроника е записано, че архиепископ Серафим Соболев е роден в град Рязан, Русия и носи светското име Николай. Приема монашество с името Серафим като студент, а духовното си име избира заради преподобния Серафим Саровски. През 1917 година, когато по време на Октомврийската революция болшевиките предприемат гонения срещу духовенството и църквата, младият архиепископ не издържа на гледката как се убиват монаси и бяга в първо в Крим и става ректор на духовната семинария в Симферопол.

Болшевиките влизат и на Кримския полуостров и тогава архиепископ Серафим бяга с кораба “Херсон” в Цариград, а след време идва в София. Тук е назначен за настоятел на храма “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, а после му поверяват управление на руските църковни общини у нас.

Житието на Свети Серафим е изпълнено с примери за доброта и човеколюбие, а още приживе е пример и упование за вярващите. Когато завършва земния си път през 1950 година, Българският синод решава тленните му останки да бъдат положени в криптата под олтара на Руската църква. Вярващите се прощават три дни със Серафим.

Академик Георги Марков, бивш директор на Института по история към БАН, пред “Труд news”: Чичо Сам не може да изгони Дядо Иван от историята

Това е прецедент, досега такова нещо не се е случвало в новата българска история. Дори и след Освобождението на България, когато е имало съмнение за влиянието на Високата порта върху мюсюлманите в България, имало е и съмнения за противодържавни действия, но няма изгонени ходжи.

През 1915 година на 1 октомври България обявява война на Сърбия, а Русия на България. Руснаците обстрелват Варна и в отговор на това правителството преименува катедралата “Св. Александър Невски” на “Св. св. Кирил и Методий”. Светият синод не е съгласен и след войната името “Св. Александър Невски” е възстановено. Между двете църкви има традиционно добри отношения дори и по времето на Първата световна война. Руската църква си остава, никой не ѝ посяга, в руската легация са настанени ранени войници.

Не знам сега какво е мнението на Светия синод за затварянето на Руската църква. А би трябвало да имат. Преди години руският патриарх бе посрещнат тържествено и в църквата “Св. Николай Чудотворец”. Тази църква е била навремето в двора на руската легация. Забележете – тя е била до самия дворец. Царят е прескачал там да пие чай. Австрийската и италианската са били до БАН, а германската – чак на “Патриарх Евтимий”.

Дворецът се е намирал на улица “Московска”. И на никой не му е минало през ум да я прекръсти на улица “Берлинска”.

В криптата на Руската църква е гробът на канонизирания архиепископ Серафим Соболев, почитан от православните християни като Чудотворец. Хиляди вярващи и невярващи пристъпват към него с молба за чудодейна помощ преди важни решения в живота или във време на изпитания, болест и нужда. Често те записват своите молитви на хартия и ги пускат в специална кутия до гроба му.

Аз не познавам историята на шпионажа, но не ми е известно да е имало известни шпиони-свещеници.

Отношенията между България и Русия са изострени, трябва да се пипа внимателно. Да внимаваме с тези увлечения.

През 1992 година при мен идваха депутати от СДС и искаха да връщат името “Св. св. Кирил и Методий” на “Св. Александър Невски”. Моят съвет беше – не пипайте историята!

Чичо Сам изгони Дядо Иван от армията, от политиката, от културата, но няма как да го изгони от историята!

По стъпките на комунистите

Писателското кафене оцеля при бомбардировките от 1943 г., но ЦК на БКП го събори за една нощ

Кръстовището на “Цар Освободител” и “Г. С. Раковски” с “Писателското кафене” и изглед без емблематичната сграда върху сегашната градинка пред Руската църква. Снимка: ЕТЮДИТЕ НА СОФИЯ

На мястото на градинката до Руската църква преди 1975 година се е намирала легендарната сладкарница “Цар Освободител”, известна още като “Писателското кафене”. “Писателското”, защото на това място често са сядали Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Йордан Йовков, Елин Пелин, проф. Асен Златаров, Петко Тодоров, Дора Габе, Симеон Радев и много други именити майстори на перото.

През 1975 г. след решение на ЦК на БКП за една нощ се издава заповедта сградата да се събори, а старите софиянци разказват, че целта била да се “открие по-хубава панорама към Руската църква”.

Паметливите знаят, че “Писателското кафене” оцелява дори след бомбардировките през 1943 година, а новата власт след 9 септември не се решава да досъбори емблематичната сграда, строена от индустриалеца Тодор Балабанов след Първата световна война. Дори на втория етаж започва да се помещава Комитетът за културни връзки с чужбина, долу се разполага книжарница и галерия.

През 1994 година по време на реституцията, наследничка на Балабанов си връща терена на имота в центъра на София, заедно с други сгради. Няколко идеи за строителство се провалят заради недоволство на граждански комитети. Накрая теренът е прехвърлен на кметството на Москва през 2001 година. Това се случва по времето на кметовете на двете столици – Стефан Софиянски и Юрий Лужков. В замяна София получава две сгради в Москва.

Н. Пр. посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пред “Россия 24”: Груба, грозна постъпка, но и шамар срещу вярващите българи

В интервю пред телевизионния канал “Россия 24” Н. Пр. Елеонора Митрофанова заяви, че по решение на българските власти предстоятелят на Подворието на Руската православна църква в София и двама служители на храма бяха експулсирани от страната от граничната служба на ДАНС. Тя припомни, че в криптата на храма са положени мощите на Свети Серафим.

“Решението очевидно е предварително обмислено, но е изпълнено на голям църковен празник – Рождество на Пресвета Богородица”, каза Митрофанова и допълни, че “няма повдигнати конкретни обвинения срещу духовниците, а историята е измислена”.

“Църквата “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, в която се помещаваше Подворието, на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква”, заяви още пред “Россия 24” посланикът на Руската федерация у нас. “Неприятелската стъпка срещу нашето духовенство е не само провокативна, груба, грозна постъпка, но и шамар срещу вярващите българи. Със сигурност ще последват ответни действия, но ние не сме варвари, за да предприемаме огледални мерки срещу подворието на Българската православна църква в Москва”, казва още пред телевизионния канал Елеонора Митрофанова.

Източник: Труд