„Бях пациент на „Пирогов“, нямам нищо против лекарите там. Лежах с Ковид-19. Но и аз съм един от пациентите с фалшива диагноза от там“, съобщи министър Стойчо Кацаров пред Цветанка Ризова в бТВ. Кацаров показа епикриза от „Пиригов“, в която пише, че има остра чернодробна цироза. „Никога не съм имал чернодробно заболяване“, каза Кацаров.

„Конкретната причина за уволнението на проф. Балтов като изпълнителен директор на „Пирогов“ е, че окончателният доклад въз основа на проверката за финансови злоупотреби в болницата потвърждава заключенията на междинния доклад“, това заяви по-рано днес зам.министърът на здравеопозването д-р Димитър Петров по повод отстраняването на Балтов. Според Петров уволненият директор е управлявал еднолично и е криел от съвета на директорите на „Пирогов“ материали, които са му били поискани. „Не може да се управлява еднолично такава голяма болница, която е държавна. Има данни, които твърдят, че се управлява непрозрачно. Практиката показва, че когато по определени критерии се смени едно ръководство, след това излизат много фрапиращи факти. Не мога да приема факта един директор на болница да се олицетворява с това като атака срещу лекарите и срещу болницата. Това, което е правило ръководството на една болница, няма нищо общо с дейността на лекарите, на които трябва да благодарим“, добави Петров.

От МЗ разпространиха и резултатите от протоколите, от които се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях. На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график. „Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване. В случая смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов““, се казва в съобщението на министерството.

Днес сутринта персоналът на болница „Пирогов“ излезе на протест в подкрепа на уволнения директор проф. Асен Балтов. Десетки служителите на най-голямото спешно лечебно заведение блокираха два столични булеварда. Те обявиха, че ще правят това всеки ден от 9 до 10 ч., и дори заплашиха, че ще опънат палатки. Протестиращите искат да се махне петното, лепнато от здравното министерство на „Пирогов“, че точно в разгара на ковид кризата здравното заведение е източвало здравната каса.

С остри критики срещу действията на Националната здравно-осигурителна каса и служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров излезе и самият отстранен от поста директор на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той оспори всички констатации от проверката на НЗОК за фиктивни пациенти и други нарушения в Спешния институт и обяви, че е жертва на сценарий да бъде махнат от поста на всяка цена. „Пирогов“ няма да върне тези 1 млн. лв. на НЗОК, които се твърди, че дължи, защото ще спечели оспорването по съдебен път и дори ще спечели от лихви“, счита Балтов.

Както „Сега“ писа, проверка на НЗОК в болницата установи случаи на фиктивни пациенти, лекувани първоначално от COVID-19 и приемани повторно по други пътеки, основно чернодробни заболявания и бъбречна недостатъчно. Според НЗОК така е отчитана неизвършена дейност, гражданите са плащали за дейности, поети от касата, а изписани лекарства от аптеката не са не са били осигурени.

„Фиктивен прием не е имало, няма никакво източване на касата. Нито един от тези 802 пациенти не е фиктивен, всички са имали постковид усложнения – някои с чернодробна, други с бъбречна дисфункция и сме използвали тази пътека. Няма искани пари от пациентите за поети от касата дейности. Що се отнася до аптеката, всяка болница разполага с резерв, защото снабдяването с лекарства не може да става светкавично с изписването, а лечението се налага веднага“, коментира Асен Балтов. Той припомни и че всички болници са получавали 85% от лимитната си дейност в пандемията, независимо от реално лекуваните пациенти. Безумие е да се говори, че „Пирогов“ не е работил, изтъкна Балтов. Той уточни, че болницата ще възрази в 7-дневен срок пред НЗОК, а ако бъде издаден акт, ще го обжалва на две инстанции.

„При неприключил спор в момента служебният министър ме отстранява с аргумент за неизпълнение на служебните задължения. Това изобщо не е доказано“, коментира още бившият директор на „Пирогов“. Той е разбрал от медиите за уволнението си и в последствие е научил, че бордът на болницата и новият директор са били събрани в една стая часове наред да се коментира смяната с цел да не изтича информация.

„Всичко това е сценарий. Той започна по-рано с друг неуспешен опит да се открият нарушения в болницата от служебния министър Стойчо Кацаров. Не виждам нито прозрачност, нито законност в действията на служебния министър и НЗОК“, коментира Балтов. Той разкритикува и приетия тази седмица план за борба с пандемията от служебното правителство, като коментира, че зоните и мерките са били факт от предходния кабинет. „Нищо в този план не е ново освен добавените мерки покрай напредването на ваксинацията“, твърди Балтов.

Източник: Сега