Системата за предупреждения за бедствие не е проработила в засегнатите от наводнението райони, констатира „Билд“. Стихията залива села и градове най-вече през нощта в Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Заарланд. Това са западни и югозападни провинции. В много от селищата между реките Мозел и Ар, които са прелели, сирените не са проработили. На някои места все пак са пуснати сирените и колите с мегафони, които са предупреждавали, че идва бедствие. Така е било във Вупертал, един от тежко пострадалите градове. Но нито една от обществените медии не е реагирала през нощта. По тази причина WDR – обществени тв и радио, са силно критикувани, че цялата нощ в сряда срещу четвъртък са пускали музика. Във Вупертал единствено малка частна радиостанция е предавала какво се случва. Миналия септември на национално ниво е изпробвана системата за предупреждения, но се оказва, че не е проработила напълно, твърди „Билд“. Системата от сирени е комбинирана и с мобилно приложение, което обаче не се ползва от възрастните хора. Открити са и технически проблеми.

Броят на жертвите расте и ще продължава да расте. Все още в район, близо до Кьолн, в неизвестност се водят 1300 души. Надеждата е, че причината, че хората не се отзовават, е липсата на ток. Днес президентът Щайнмайер ще посети пострадалите райони. „Това е огромна трагедия. Чувствам се безсилен“, каза вчера президентът. Тази сутрин са евакуирани жителите на село Офофен, близо до границата с Нидерландия, заради скъсана дига. „Положението продължава да е напрегнато“, съобщават от там пред „Шпигел“.

Пороите в Германия като филм за края на света

„Като след бомбардировка“: това, което изглеждаше като съвсем безобиден дъжд, се превърна в едно от най-тежките бедствия в Германия за последните 60 години. Кристоф Хаселбах от „Дойче веле“ живее в засегнатия регион

 „Дойче веле“   

 

Бад Мюнстерайфел

До сряда вечерта в нашето село валя непрекъснато в продължение на 24 часа. Силен дъжд. Към 17:30 тръгнах с колата до пощата в град Бад Мюнстерайфел. От един склон към шосето се стичаха потоци вода. Казах си – да видим докъде ще стигнат.

Когато час по-късно се връщах, водата беше толкова много, че се замислих дали да продължа. Велосипедистите можеха все още да се качат на тротоара – но не задълго. Ако се бях забавил само с половин час, вероятно нямаше да мога да се върна вкъщи.

Бад Мюнстерайфел

Преди няколко дни съседите ни заминаха на почивка и ни помолиха да наглеждаме дома им. Сутринта в мазето все още всичко изглеждаше нормално. Към 19 часа решихме да проверим отново – мазето беше под вода чак до стълбището. Токът беше спрял, както и помпата, която би трябвало да се задейства. Пълният с храна фризер трябваше веднага да бъде изпразнен.

Малко по-късно една съседка каза, че и нейното мазе е пълно с вода. После още едно семейство сподели същото. Разпределихме се на групи и започнахме да помагаме за отводняването на помещенията – както би трябвало да правят добрите съседи.

Като след бомбардировка!

Един от съседите дойде със закъснение, тъй като помагал на свой познат, чието жилище се намира в сутерен – то било напълно съсипано. Разказа, че на връщане видял как пътят към нашето село фактически е отрязан. Опитал да мине от няколко други места и едва успял. Цели долини били под вода.

Едва на следващия ден се видя целият мащаб на наводненията: в Бад Мюнстерайфел масивни каменни мостове на река Ерфт бяха отнесени. Старинният център на града бе засипан с отломки. Изглеждаше като след бомбардировка. Направо неописуемо!

Войници от Бундесвера в Аахен след пороя

Един познат, който държеше книжарница в една от старинните къщи, ми отговори по следния начин какво става: „Книжарницата вече я няма“.

Останахме без телефон и интернет, а мобилните телефонни връзки функционираха с прекъсвания. Някои от роднините ни останаха и без ток, и без вода. Цялото им село бе евакуирано поради заплахата от скъсване на бент. Приютихме ги при нас.

Хората са откъснати от външния свят

Един от по-възрастните ни роднини е откъснат от външния свят, тъй като мостът към неговото селище е отнесен. Обмисляме дали не можем да минем някак през гората, за да го доведем при нас. Той засега предпочита да изчака и да остане в дома си.

Хаймерцхайм

Последното наводнение в Бад Мюнстерайфел бе през 2006 година. И тогава река Ерфт излезе от коритото си и заля стария град. Новото сега е в много по-големите мащаби на бедствието, лавините от отломки, разрушените мостове. Както и това, че по-отдалечените села са откъснати от външния свят. Щетите изглеждат неизмерими! А тревожният въпрос е дали в бъдеще климатичните промени няма да ни изправят и пред следващи подобни бедствия.