Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа заяви, че нарастващите очаквания от науката и разработването на ваксини причиняват напрежение в общностите, тъй като заразените и смъртните случаи се увеличават, предава “Анадолската агенция“, цитирана от „Фокус“.

„Повече от 700 000 европейци са загубили живота си от вируса, който оказа брутално въздействие върху нашите икономики, психично здраве и образование, личния и професионалния ни живот и отношенията ни“, каза Ханс Клуге, ръководител на СЗО за Европа.

Информирайки журналистите за въздействието на пандемията, Клуге каза, че над 38 000 души са починали в Европа миналата седмица от болестта.

Той намекна за напрежение в региона по отношение на ваксините и тяхното разпространение, тъй като лидерите на страните и производителите на препратите влизат в словесни двубои заради доставките на ваксини.

„Изправени сме пред пандемичен парадокс. Ваксините, от една страна, дават забележителна надежда. От друга страна, нововъзникващите варианти на безпокойство представляват по-голяма несигурност и риск“, каза Клуге.

Клуге заяви, че 35 държави в европейския регион са започнали ваксинации, прилагайки досега 25 милиона дози, добавяйки, че мерките показват „ефикасност и безопасност“.

„Нарастващите очаквания за развитие на науката и ваксините, производството и справедливото разпространение не се постигат толкова бързо, колкото бихме искали всички“, каза Клуге, като отбеляза, че общностите усещат, че с ваксината се вижда край на пандемията.

В същото време, каза той, популациите, „призовани да се придържат към ограничителни мерки в лицето на нова заплаха, изпитват напрежение, гняв, умора и объркване“.

В речта си Клуге говори и за новите щамове на коронавируса, които се появиха във Великобритания и Южна Африка.

„Продължаващите високи нива на предаване и нововъзникващите варианти на COVID-19 обаче повишиха спешността на задачата за ваксиниране на приоритетни групи“, каза Клуге.

След два дни, както припомни Клуге, ще настъпи година, откакто СЗО обяви новата епидемия от коронавирус за извънредна ситуация в общественото здраве от международно значение, най-високото ниво на тревога на здравната организация.