Световната здравна организация даде разрешение за използване на ваксината срещу COVID-19 на “АстраЗенека” и Оксфордския университет. Решението изпраща сигнал на държавите без капацитет за научна проверка, че здравната агенция на ООН смята ваксината за безопасна и ефикасна в борбата с новия коронавирус.

Водената от СЗО инициатива КОВАКС планира да разпредели 336 милиона дози от тази ваксина през първата половина на тази година. Ваксината се произвежда под лиценз главно в Индия, както и в Южна Корея.

СЗО вече одобри ваксината на “Пфайзер/Бионтех” в края на декември.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прикани другите фармацевтични компании да кандидатстват за одобрение на ваксина веднага щом започнат тази процедура в богатите страни, за да може да се ускори раздаването на ваксини през програмата КОВАКС. Неотдавна той разкритикува богатите държави, че масово изкупуват наличните количества ваксини, а много бедни страни не могат да осигурят дози дори за своите здравни работници и хората от третата възраст.
Медикаментът на “Астра Зенека” се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение. СЗО отбелязва още, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде “подходяща за страни с ниски и средни доходи”.