Сенатът на САЩ определи графика за процедурата по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп – гласуването може да стане факт още на 9 февруари. Долната камара на американския Конгрес – Камарата на представителите, гласува отстраняването на Тръмп на 14 януари, но за да влезе в сила, то трябва да бъде потвърдено и от Сената – горната камара на парламента.

Графикът за импийчмънт на Тръмп стартира на 25 януари, когато ще бъдат представени в Сената текстовете, по които Тръмп бе отстранен от Камарата на представителите. До 2 февруари Тръмп и неговите адвокати трябва да дадат своите възражения в Сената. Камарата на представителите и адвокатите на Тръмп трябва да представят позициите си на 8 февруари, след което Сената може да гласува.

За да бъде гласуван импийчмънт на Тръмп искането трябва да бъде подкрепено от 2/3 от 100 членния Сенат, или 67 сенатори. Това означава, че поне 17 репубиканци трябва да гласуват “против” Тръмп, а в момента такава позиция са заели 6.

Гласуването на импийчмънт на вече недействащ президент се налага по няколко причини, твърдят неговите противници. Главаната от тях е, че по този начин Тръмп ще бъде отстранен от политическия живот, ще бъде лишен от пожизнена президентска пенсия, държавна охрана и още няколко бонуси, полагащи се на бившите държавни глави.

В същото време конгресменката от Джорджия Мейджъри Тейлър Грийн заяви, че започва процедура по импийчмънт на действащия президент Байдън – за корупционни схеми в Украйна и Китай.

Източник: segabg.com