Световната банка скоро ще започне процеса по отпускане на около 2 милиарда долара грантове за Судан, каза служител на банката, цитиран от “Ройтерс”, съобщава БНР. По този начин страната ще се завърне в международната финансова система след десетилетия на изолация.

Приоритетните области за средствата ще бъдат определени след срещи в началото на идния месец и при разпределянето ще бъде взето предвид мирното споразумение, подписано миналата година, уточни Усмане Дионе, директор на Световната банка за Судан.

Мирното споразумение, сключено между преходното правителство и няколко от групите, които се биеха срещу сваления судански президент Омар ал Башир из цялата страна, предполага големи разходи за развитие.

В изявление от петък кабинетът на Судан очерта земеделието, инфраструктурата, здравеопазването и образованието като приоритетни области за инвестиции.

Агенцията за международно развитие на Световната банка (IDA) се ангажира да предостави въпросните 2 милиарда долара през идните две години изцяло под формата на безвъзмездни средства.

Новото финансиране стана възможно благодарение на уреждането на просрочените задължения на Судан към банката, което бе улеснено от мостов заем от САЩ в размер на 1,15 милиарда долара.