САЩ засипаха с похвали Чехия заради разкритията за участие на руското военно разузнаване във взривовете в оръжейни складове край Злин през 2014 г., както и за последвалото гонене на руски дипломати и решението за изключване на Москва от изграждането на нов блок за АЕЦ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с чешкия премиер Андрей Бабиш обсъди ситуацията около отношенията между Москва и Прага, съобщи пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от БГНЕС.

“Държавният секретар Блинкен подчерта солидарността на САЩ с Чехия в смелия й отговор на подривните и смъртоносни действия на Руската федерация на чешката земя. Държавният секретар Блинкен и министър-председателят Бабиш се съгласиха за необходимостта от по-нататъшно единство и решителност в отговор към дестабилизиращите действия на Русия “, се казва в изявлението.

„Решенията на чешкото правителство да изключи руската държавна корпорация „Росатом” от кандидатите за изграждането на нов енергиен блок за атомната централа Дуковани и значително да намали присъствието на руското разузнаване в Прага повишиха сигурността на Чешката република и НАТО “, заяви пресслужбата на дипломатическото ведомство на САЩ.

В същото време зам.-шефът на Гражданската демократична партия на Чехия Збинек Станюра призова премиера да уволни министъра на правосъдието Мария Бенешова заради изказването ѝ за взрива във Върбетице. В интервю за електронното издание novinky.cz от 29 април чешкият правосъден министър заяви, че има и други версии за причините за инцидента в складовете за боеприпаси във Върбетице през 2014 г.

Бенишова разказа, че е присъствала на заседание на правителството, когато е обсъждан инцидентът.„Мнението ми е много сходно с това на президента Милош Земан, след като ни предоставиха отчета на Службата за информация и сигурност (BIS)”, каза министърът.

Според нея има и други възможни версии за инцидента във военните складове, за който Чехия обвинява руски служби и предприе действия по дипломатически път, като изгони 18 служители на руското посолство. Преди това Земан каза, че има две възможни причини за взривовете – небрежност на служителите или действия на чужди спецслужби.

Според Станюра изказването на Бенешова показва, че в правителството има разкол и не всички членове на кабинета имат доверие на министър-председателя. Това поставя под съмнение решенията по ключови въпроси на външната политика, които се отнасят до сигурността на чешките граждани, затова министърът „безспорно трябва да бъде уволнена“, цитира думите му „České noviny“.

По-рано стана известно, че премиерът Андрей Бабиш е извикал Бенешова на разговор, за да обсъдят нейното изказване.

Първият вицепремиер Ян Хамачек подчерта, че не трябва да се бърза с правителствените промени в навечерието на изборите, които ще се проведат след пет месеца.