Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото има много работа, която трябва да се свърши. Оставката на правителството в настоящия момент няма да промени нищо, а ще доведе до замяна на едни протести с други. При служебно правителство гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври.

Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

“Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в министерството на труда и социалната политика. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши”, каза Сачева.

По нейните думи трябва да се “вслушаме в гласа на хората, които не са на улицата”. “Нека помислим за тези, които чакат да получат подпомагането от държавата – лекари, социални работници, да помислим за хората с изтичащи ТЕЛК решения на 31 август, които ще останат без пари, ако няма парламент, който да удължи решенията им, да помислим и към родителите, които не знаят как ще изпратят децата си на училище наесен”, заяви социалният министър.

Сачева напомни, че според Изборния кодекс този вот трябва да се организира с машинно гласуване, а 2-3 месеца преди редовните избори това ще “доведе до спиралата да се чудим кои са законно организираните избори”.

Правителството губи имиджово от това да остане на власт, но смята, че е по-правилното решение от гледна точка на това да се мисли за хората и да се върши работа, заяви социалният министър.

Относно промяната у Сачева, която е била кандидат за депутат от БСП, а сега е министър от ГЕРБ, тя отговори, че думите ѝ по време на предизборната кампания на левицата през 2013 г. са били насочени към хора, които не са част вече от ГЕРБ.

“Винаги говоря за политики, тези и идеи, а не за хора. Човека, за когото са се отнасяли тези думи, го няма вече. Ще дойде време и ще разкажа за кого са били те. От 2009 г. насам ГЕРБ печели 11 пъти избори. Очевидно моето мнение през 2013 г. не е било мнението на мнозинството. Не се отричам от думите си тогава, не правя нищо различно от това, което говоря. От 2016 г. няма нищо, от което да се срамувам в работата си в правителството на ГЕРБ”, допълни социалният министър.