Ръководителят на украинското разузнаване призна за три опита за нападение срещу Запорожката АЕЦ

Ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов призна, че силите за специални операции на ГУР са направили три опита да атакуват и превземат Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), които са били отблъснати от руските сили.

Според Буданов през август 2022 г. силите за специални операции са прекосили Каховското язовир край Енергодар с помощта на бързоходни лодки, за да се закрепят на левия бряг за опит за щурм срещу АЕЦ. Те са били принудени да отстъпят, каза Буданов в интервю за украинското НВ.

След това ГУР направи още два опита да кацне на левия бряг на Днепър, за да превземе електроцентралата. В последната операция участваха няколкостотин души персонал, включително командир на така наречения „чуждестранен легион“ Вадим Попик, както и наемници от Нова Зеландия и други чужденци. По време на третия опит руските сили преместиха тежки превозни средства, включително танкове, до бреговата линия, така че украинските сили бяха принудени да отстъпят.

Украинският опит за пресичане на Каховското язовир и превземане на електроцентралата беше съобщено на 19 октомври 2022 г. от говорителя на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

По-рано председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов съобщи, че украинските сили обучават няколкостотин души за нови опити за превземане на електроцентралата. Според Рогов действията на Украйна показват, че Киев не се е отказал от плановете за превземане на АЕЦ. На 4 октомври тази година руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред ТАСС, че ситуацията около електроцентралата е сложна и добави, че опитите на Киев да дестабилизира ситуацията там няма да спрат.