Руското председателство на БРИКС ще определи формата на участие на новите членове

Основната задача на руското председателство на БРИКС през 2024 г. ще бъде определянето на формата на участие на новите страни членки и заинтересованите от интеграцията, каза директорът на департамента за Латинска Америка на руското външно министерство Александър Щетинин пред ТАСС в кулоарите на Русия. конференция в Латинска Америка.

„Работата сега ще премине към гарантиране, че всички държави-членки на БРИКС в новия разширен формат решават за формата на своето участие, по какъв начин ще си сътрудничат с БРИКС и т.н.“, каза той, добавяйки, че „това ще да бъде една от основните задачи на руското председателство през 2024 г.“.

Срещата на върха на БРИКС се проведе в Йоханесбург под председателството на Южна Африка на 22-24 август. Участниците в срещата постигнаха споразумение Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия да станат пълноправни членове на интеграцията от 1 януари 2024 г. 

Първата международна парламентарна конференция Русия-Латинска Америка се провежда в Москва от 19 септември до 2 октомври по инициатива на руската Държавна дума(долната камара на парламента). Парламентаристи отстраните от Латинска Америка и Карибския басейн, представители на експертната общност, общественици и дипломати обсъждат с руските колеги актуални въпроси от световния парламентарен дневен ред.

Източник: MEDIAMALL.INFO