Русия призовава страните да се върнат към тристранните споразумения за Нагорни Карабах

Москва призовава страните да се върнат към спазването на тристранните споразумения на Русия, Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах, се казва в изявление на руското външно министерство, предава ТАСС.

„Най-важното сега е незабавно да се върнем към спазването на тристранните споразумения, подписани на най-високо ниво през 2020-2022 г., които определят всички мерки за мирно разрешаване на проблема с Нагорни Карабах“, се казва в изявление на министерството. също призовава страните „да спрат въоръжените вражди и да направят всичко възможно, за да защитят населението на Нагорни Карабах и да защитят неговите интереси.“.

„Поради бързата ескалация на въоръжените военни действия в Нагорни Карабах, настоятелно призоваваме конфликтните страни незабавно да спрат кръвопролитията, да прекратят военните действия и да предотвратят жертви сред цивилното население“, казаха от министерството.

„В момента руските мироопазващи сили оказват помощ на цивилното население [на Нагорни Карабах], включително предоставяне на медицинска помощ за тях, и се занимават с въпросите на евакуацията“, казаха от министерството.

 

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново избухна. Баку обяви, че започва това, което определи като „местни антитерористични мерки“ и поиска изтеглянето на арменските войски от региона. Ереван на свой ред заяви, че в Карабах няма арменски сили, като нарече случващото се „акт на широкомащабна агресия“. Жителите на арменската столица излязоха на протест пред сградата на арменското правителство, обвинявайки ръководството на страната и премиера Никол Пашинян за ситуацията.