Русия заяви, че САЩ се стремят да постигнат пълна хегемония във военната мощ, но руският президент Владимир Путин работи, за да гарантира, че това никога няма да се случи.

В обръщението си по новините на RIA Новости говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова оцени последните усилия на американския президент Джо Байдън за разширяване на противоракетната инфраструктура на Пентагона, като харчи около 18 милиарда долара за нови прихващачи в Аляска.

Тя твърди, че този проект, заедно с новите защитни системи, разположени в чужбина, “може и вече води до сериозни последици в сферата на сигурността”.

MOSCOW, RUSSIA - APRIL 29, 2021: Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova holds a briefing. Russian Foreign Ministry/TASS (Photo by Russian Foreign Ministry\TASS via Getty Images)
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Gmail
 • Принтирай
 • LinkedIn
МОСКВА, РУСИЯ – 29 АПРИЛ 2021: Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова провежда брифинг. Руското външно министерство /ТАССС (снимка от Руското външно министерство\ТАСС чрез Гети снимки)

“Това разстройва стратегическия баланс на силите в света и стимулира надпреварата във въоръжението, включително при ракетите”, каза Захарова.

И докато тя приветства първоначалните увертюри на администрацията на Байдън да обсъдят контрола над оръжията с Москва, тя предупреждава, че продължаващото натрупване на САЩ подхранва напрежението, което се простира отвъд дори самата планета.

“Съединените щати се стремят към абсолютно господство във военната сфера и се стремят в това до изчерпване на ядрения потенциал на Русия с акцент върху създаването на глобална система за противоракетна отбрана”, каза Захарова. “Другите им усилия за постигане на същата цел включват разширяване на военните им способности в космоса и създаването на “бързо-ядрени високо прецизни оръжия”.

Бързата концепция за глобалната стачка”, или PGS, има корени в началото на 2000-та година, за да разработи конвенционално оръжие, способно да атакува всяка цел на Земята в рамките на един час. Фокусът върху такъв проект се размахва с течение на времето, но му е даден нов живот с зората на по-напредналите хиперзунгски оръжия, особено тези, разработени от Русия, която започна да разгръща системата си за увеличаване на плъзгачите Avangard през последните години.

Подобно усилие на САЩ наскоро претърпя удар, когато бустер тестов автомобил за бомбардировач на AGM-183A Air изстреля оръжие за бързо реагиране (ARRW) не успя да изстреля от бомбардировач B-52H Стратофортрес, носейки го за пробен период миналия месец. Военновъздушните сили на САЩ се заклели да продължи въпреки неуспеха.

Русия се закле да съпостави всеки напредък в САЩ с иновациите си.

a rainbow in the night sky: An Air Force Global Strike Command unarmed Minuteman III intercontinental ballistic missile (ICBM) launches during an operation test on February 23 at Vandenberg Air Force Base, California. The U.S. has set out on an ambitious program to modernize defensive systems based at home and abroad, as well as its offensive ICBM capabilities.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 • Gmail
 • Принтирай
 • LinkedIn
© старшина 1 клас Христофор Окула/САЩ Невъоръжено командване на ВВС на Глобал Стачк, невъоръжено междуконтиненталната бална ракета (ICBM) се изстрелва по време на оперативен тест на 23 февруари в военновъздушната база Ванденберг, Калифорния. САЩ са разработили амбициозна програма за модернизиране на отбранителни системи, базирани в страната и чужбина, както и на офанзивните си способности на ICBM.

“От наша страна”, каза Захарова , “възнамеряваме да действаме в съответствие със задачата, зададена от президента на Русия, да гарантираме съвместно съществуване без конфликти, като поддържаме баланса между силите и стратегическата стабилност”.

Присъствието на американската армия по целия свят е несравнимо. Пентагонът поддържа повече от 800 бази по целия свят, в сравнение с шепата русия. В Европа работят до 70 000 американски военнослужещи, включително в страните от Западните военни съюзи на НАТО, които граничат с Русия.

В две държави от тези държави , Румъния и Полша, САЩ са разположили модерни противоракетни системи, които Москва отдавна твърди, че може да бъде използвана за офанзива. Тези опасения бяха изострени през август 2019 г., когато бившият президент Доналд Тръмп излезе от Договора за междинните ядрени сили (INF) от 1987 г., който забрани среднообхватните оръжейни платформи на базата на сушата.

Докато Путин продължи развитието на авангардни ядрени способни оръжейни системи, за които се казва, че са “непобедими” за съвременните защити, Тръмп инициира експанзивен преглед на ракетната отбрана през 2019 г. с цел да създаде щит, който може да “открие и унищожи всяка ракета, изстреляна срещу САЩ навсякъде и по всяко време”.

От своя страна, Байдън е изразил по-добре измерени възгледи за американската ракетна инфраструктура, отколкото предшественика си. С двете страни в разгара на масовото производство на нови оръжия за война обаче той също така заяви, че няма да спре по-нататъшното разгръщане на националната система за противоракетна отбрана за повече тестове.

“Катастрофалните последици от дори един ядрен взрив в Сащ изискват да преследваме ефективна система за противоракетна отбрана”, каза тогава-демократическият кандидат Байдън в отговор на въпросник, представен от Съвета на цент А за Ливейм Свят миналия октомври. “Дори и несъвършена защита може да има възпиращ ефект. В същото време трябва да настояваме за строга програма за тестване, за да подобряваме надеждността на нашите защити”.

От момента на присъединяването си към поста си през януари, Biden също изрази чувство на неотложност в извеждането на неразпространението на неразпространението на фронта в разговорите между Вашингтон и Москва, като разшири Новия договор за съкращаване на стратегическите оръжия с Путин само дни след като влезе в длъжност. Сделката налага ограничения и мерки за взаимно проверка на двата най-добри ядрени арсенали в света, русия и САЩ.

Контролът на оръжията досега е основна характеристика в разговорите между Байдън и Путин, а лидерът на САЩ подсказа миналия месец, че е потенциален двустранен форум на високо равнище, който да се заеме с решаването на проблема.

“От тази среща на върха – ако се случи и аз вярвам, че ще бъде – Сащ и Русия биха могли да започнат стратегически диалог за стабилност, за да се стремим към сътрудничество в областта на контрола и сигурността на оръжията”, казва По онова време, Байдън.

Докато Biden също така определи общи цели по други въпроси на външната политика на ядрената енергетика като Иран и Северна Корея, както и в области като конфликта в Афганистан и изменението на климата, той е бил в глас в критиката си към Путин на редица други фронтове.

Бидън е обвинил руския си колега в дестабилизация на Украйна, опити за покушение срещу съперници и оркестрация на кибератаки срещу САЩ, твърдение, за което Вашингтон е захвърлил нови санкции срещу Москва и за което Русия отрича всички нарушения.

Въпреки напрежението, Русия ясно заяви, че е готова да говори. За да постигне споразумение обаче, Захарова каза в петък, че предвид неотдавнашните разбивки на рамката за контрол на оръжията на двете сили, страната й първо трябва да идентифицира интересите, които могат да се различи.

“Готови сме за конструктивен и задълбочен диалог”, каза Захарова. “Ние обаче няма да се съгласим с нищо, освен ако не бъдат взети под внимание нашите интереси и тревоги, включително в сферата на противоракетната отбрана. Ако успеем съвместно да намерим баланс на интересите, тогава ще започнем да обсъждаме споразуменията. Колегите ни във Вашингтон трябва да разберат и да вземат това под внимание.”

Източник: msn.com