Росен Желязков уволни Ива Митева, която бе председател на 45 и 46 Народно събрание

Бившият председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева обяви пред БНР, че е била уволнена от настоящия председател на парламента Росен Желязков.

Мотивът за заповедта е – поради отпаднала необходимост заради закриване на дирекцията, която тя оглавява – „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“, и предстоящото ѝ обединяване с друга дирекция – „Пленарна дейност и парламентарен контрол“.

Функциите на дирекцията на Митева се поемат от друга – „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ – и двете слети са по името  „Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз“, съобщават от  пресслужбата.  „Сега цялостната дейност – от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено„, гласи още съобщението. Не се посочва  кой е новоназначеният й директор.

Митева определи решението на Желязков като  „политическа репресия“.

Ива Митева беше председател на две НС – 45-ото и 46-ото и зам.-председател 47-ото от ИТН. По-късно тя напусна ИТН, а на последните парламентарни избори се яви като част от коалиция „Заедно“. След това се върна на поста в дирекцията, който заемаше, преди да влезе в политиката.