Премиерът Бойко Борисов накара финансовия министър Владислав Горанов да похвали по-ниското ДДС за книгите. Сценката се разигра днес, по време на обиколка в пазарджишкия регион. Горанов е против намаляването на данъка, но преди седмица министър-председателят го скастри задочно: “Имам му доверие, ама аз съм му началник”. Борисов бе добавил, че който не е съгласен, следва да подаде оставка.
Разговорът днес бе част от неспирния сюжет из социалните мрежи “Борисов кара джип”. В лъскавото возило Борисов повози Горанов и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Стана ясно, че основната цел на мероприятието е да се отчетат инфраструктурни успехи, а групата ще посети и Велинград.
Малко след 9 часа триото слезе за разговор с репортери. Журналист използва датата 24 май и се поинтересува кога ще стане факт намаляването на ДДС за книгите. Премиерът отвърна, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли. После подкани Горанов да обясни мотивите. “Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността. Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий”, каза Горанов. И двамата се усмихваха, демонстрирайки добро настроение.

Запитан за вчерашната заявка на Мая Манолова да участва на избори, Борисов изстреля в следната последователност: “Не съм я гледал”, “Не искам да коментирам”, “Познавам я много добре”, “Тя за какво ли не се е кандидатирала”.

Източник: segabg.com