Руският президент Владимир Путин не смята разговорите за членството на Украйна в НАТО като „празни приказки“, въпреки мнението на руската общественост, предава ТАСС, цитирана от Агенция “Фокус”.

„По отношение на предложението, свързано с влизането или плана за влизане на Украйна в НАТО. Да, знам, виждам коментарите на нашите наблюдатели, виждам реакцията на нашите медии, нашите политици. Всички се присмиват на [президента на Украйна Владимир] Зеленски, казват, всичко това е празни приказки, че в това няма нищо вярно и т.н. Имам различно мнение“, каза той в сряда в интервю за телевизионния канал „Россия 1“.

„Що се отнася до разширяването на НАТО, приближаването на инфраструктурата на НАТО до руските граници е изключително важно за сигурността на руснаците и Русия“, каза Путин.

Той припомни двете вълни на разширяване на НАТО на Изток, настъпили, когато „отношенията между Русия и колективния Запад бяха съвсем приемливи, ако не и партньорски в прекия, добър смисъл на думата“, но всички опасения на Москва бяха пренебрегнати. „Не искам да използвам груби думи, но те просто плюят на интересите ни и това е“, каза президентът.

Времето за полет на ракетите на НАТО до Москва в случай на присъединяване на Украйна към Алианса ще бъде намалено на 7-10 минути, каза Путин. Той отбеляза, че американските ракети от пускови установки в Полша и Румъния ще могат да достигнат центъра на Русия за 15 минути.

„Да си представим, че Украйна стане член на НАТО. Времето за полет от Харков, да речем, или, не знам, Днепропетровск до централната част на Русия, до Москва, ще намалее до 7-10 минути“, каза Путин и подчерта : „Това червена линия ли е за нас, или не?“

„Някой трябва изобщо да помисли за това: как трябва да реагираме на нещата, които по същество се предлагат и обсъждат [по отношение на разширяването на НАТО]“, заключи руският лидер.

Според президента на Руската федерация Москва не знае какво са се договорили Киев и Западът по въпроса за присъединяването на Украйна към НАТО.

Поне половината от жителите на Украйна не искат страната да се присъедини към алианса и „това са умни хора“, които „не искат да бъдат пушечно месо“, каза той.