Призраци обикалят село, за да плашат нарушителите на карантината.
Властите в село в Индонезия са взели любопитни мерки, за да накарат хората да стоят по домовете си, в опит да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Reuters, цитирано от БТА.
Според информацията в селото са събрани доброволци, които са били облечени като призраци, за да плашат нарушителите, които не спазват мерките за карантина и съветите за социално дистанциране.
„Призрачните“ патрули са започнали да обикалят в село Кепух през нощта още миналия месец. В индонезийския фолклор призрачните фигури, познати като „поконг“, представляват душите на мъртвите, които са попаднали в капан.
Общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 в Индонезия е 4500 души, а починалите са около 400, според информация на института Джон Хопкинс. Експертите обаче се страхуват, че истинският брой на болните в страната е много по-голям. Според кореспондентите на Reuters обаче мерките на местните власти са имали обратен ефект и хората всъщност са започнали да излизат по улиците по-често, за да наблюдават „призрачните“ патрули. Все пак местните смятат, че положението се е подобрило вследствие от тях.     „Откакто се появиха поконг, децата и родителите не са напускали домовете си“, казва местен жител пред Reuters.
„И освен това хората вече не се събират и не остават по улиците след следобедната молитва“. Според Анджар Панка, служител в местната джамия, инициативата е проработила, не защото „призраците“ наистина са уплашили хората, а защото са им напомнили за опасността от епидемията.
Инициативата е организирана от местна младежка организация, подпомогната от полицията.
„Искахме да сме различни и да създадем въздържащ ефект, защото поконг са призрачни и страшни“, казва ръководителят на младежката организация пред медиите. 

Източник: Nbox.bg