Президентът на Танзания Джон Магуфули отхвърли вносните комплекти за тестване на коронавирус като дефектни, заявявяйки, че те са дали положителни резултати от проби, взети от коза и папая (сладък, вкусен и питателен тропически плод-бел.прев.)
Магуфули направи изявлението си по време на събитие в Чато в северозападна Танзания в неделя. Той каза, че има “технически грешки” с тестовете, предаде aljazeera.com.
Президентът, чието правителство вече си навлече критики, че крие реалните данни за епидемията от коронавирус и преди това помоли танзанийците да се молят срещу епидемията, каза, че е инструктирал танзанийските сили за сигурност да проверят качеството на комплектите. От службите взели на случаен принцип няколко проби, различни от човешки, включително от папая, коза и овца, но ги надписали с човешки имена и възраст.
След това тези проби били изпратени в лаборатория в Танзания, за да се тестват за коронавирус, като лабораторните техници умишлено не били информирани за произхода им.
Пробите от папаята и козата са дали положителна проба за COVID-19, заяви президентът и добавя, че това означава, че някои хора са били тествани положително, когато всъщност не са били заразени от коронавирус.
“Случва се нещо. Заявих наскоро да не приемаме, че всяка помощ е добронамерена за тази нация”, каза Магуфули и добави, че комплектите трябва да бъдат проучени.
В събота танзанийският президент обяви, че е направил поръчка за билково лечение на коронавирус, обявено като ефективно от президента на Мадагаскар.
“Вече съм писал на президента на Мадагаскар и скоро ще изпратим самолет, за да донесат лекарството и Танзания да може също да се възползва от него”, каза той.
Билковото лекарство, наречено „Covid Organics“ е подготвено от Малагасийския институт за приложни изследвания. То е произведено от Артемизия – растение, отглеждано на остров Мадагаскар в Индийския океан.
Въпреки липсата на научни доказателства, мадагаскарският президент Андри Раджоелина твърди, че лекарството вече е излекувало някои жители на страната от COVID-19. Въведени са и изисквания децата, които се връщат на училище, да приемат лекарството.

Източник: stv.bg