Трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към относително нормален ритъм на живот и да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това заяви в Благоевград държавният глава Румен Радев в отговор на въпрос от журналисти след като участва в заседание на Оперативния кризисен щаб в града, на което се запозна с предприетите мерки за защита на здравето на гражданите и доставки на храни и лекарства за нуждаещите се. В заседанието участваха кметът Румен Томов, представители на Областна дирекция на МВР – Благоевград, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионална дирекция “Автомобилна администрация“, представители на Българския лекарски съюз, на местните лечебни заведения и други.
Излизането от тази криза изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси, подчерта държавният глава. По думите на Румен Радев противодействието на коронавируса изисква всеобхватна, навременна и достоверна информация какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни и целенасочени стратегии, включително чрез всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони. „Към момента такава информация няма, а процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи“, посочи президентът.
„Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, но продължителното им запазване може да доведе до много по-големи пораженията от тези, породени от коронавируса, включително и до по-висока смъртност“, коментира още държавният глава. На срещата на Оперативния кризисен щаб в Благоевград беше споделено и притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. Това може да доведе до блокиране на болници, до невъзможност за лечение на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи и до повишаване на смъртността далеч над тази от коронавируса.
Формирането на едно звено в дадена болница, което да бъде усилено с анестезиолози, лекари и сестри от другите болници, в което да бъдат обособени всички заразени от коронавирус, за да може другите болници да продължат да обслужват пациенти с тежки случаи, беше посочено като възможно решение. „Това е жизненоважно, за да не блокираме здравната система. Предложението ще бъде отправено и към министъра на здравеопазването“, посочи Румен Радев. Президентът призова и за създаване на достъпни условия, така че всеки гражданин да може да си направи личен тест.
Помолен да коментира предприетите икономически мерки от правителството, държавният глава припомни, че многократно е призовавал за убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, които все още не са предприети. „На засегнатите не се предлага реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките“, заяви Румен Радев.
„Десет години ни убеждават и ни говорят, че имало резерви. Всяка година се харчат милиарди от т.нар. излишък без никакви правила. Кризата и актуализацията на бюджета показаха, че всъщност хазната е празна и трябва заем“, коментира още президентът в отговор на въпрос за проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020 г. и евентуалното теглене на 10 млрд. лв. нов кредит. Според Румен Радев този заем следва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат както при много случаи досега.
Запитан за нарушената комуникация между институциите, държавният глава подчерта, че от негова страна няма конфронтация и прекратяване на диалога. „Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати“, призова президентът. Държавният глава добави, че не сега е времето за сърдити пози и за емоционални вълнения.

Източник: www.president.bg