Русия няма да позволи на Съединените американски щати или която и да е друга държава да говори със себе си „от силна позиция“. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю за вестник “Argumenty i Fakty”, публикувано във вторник.

“<…> Никой няма да позволи на Америка да говори с Русия от позиция на сила. Това е невъзможно. Американците сега повтарят като мантра, казват, ние ще говорим с всички от позиция на сила. Нито [ Руският президент Владимир] Путин, никой друг от руското ръководство няма да позволи нито на американците, нито на никой друг да говори с нас така. Това не може да се говори “, каза говорителят на Кремъл.

Коментирайки поканата на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов в Москва за консултации, прессекретарят на държавния глава припомни, че въпросът засяга одит на двустранните руско-американски отношения при сегашната администрация на Белия дом. “След това вече ще бъде формулирано известно разбиране за това къде да продължим”, каза Песков. Той отговори утвърдително, когато го попитаха дали има общи теми, по които Русия и САЩ могат да говорят. “Това е стратегическа стабилност, контрол на оръжията, това е уреждането на регионални конфликти. Тези конфликти, при които ролята на САЩ може да има някакво практическо значение”, каза Песков. Освен това, продължи той, е необходимо да се разговаря със Съединените щати по темата за Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (JCPOA) и „за много други проблемни ситуации в света“. Американският президент Джо Байдън в интервю за телевизия ABC от 16 март заяви, че руското ръководство ще трябва да “плати цената” за опитите на Москва да се намеси в американските избори. Освен това шефът на Белия дом отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за “убиец”. Впоследствие Белият дом и Държавният департамент на САЩ направиха изявления, че Вашингтон очаква, наред с други неща, конструктивно сътрудничество с Москва в области от взаимен интерес, но няма да изглади противоречията в двустранните отношения. След тези изявления руският посланик в САЩ беше поканен на консултации в Москва. Антонов е в руската столица от 21 март.

Източник: ТАСС