Паскал Бонифаций пред Фигаро: Нито една държава не се е отнасяла към своите съюзници с такова презрение, както си позволява украинското ръководство

Паскал Бонифаций пред Фигаро: Нито една страна в историята не е получавала такава подкрепа от своите съюзници като Украйна. И нито една държава не се е отнасяла към своите съюзници с такова презрение, както си позволява украинското ръководство. Оказваме значителна помощ на Украйна, страдаме от последствията и затова трябва да имаме право да кажем и нашето мнение.
 
 В интервю oт 21 септември т.г., по повод излизането на новата му книга „Войната в Украйна: Геополитически шок“, Паскал Бонифаций, директор на Френския институт за международни и стратегически отношения (IRIS), предупреди за опасността, породена от евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС и също така заяви, че нито една страна в историята не е получавала толкова мащабна помощ от своите съюзници, която да се е отнасяла толкова пренебрежително към тях.
 
Обикновено държава, която иска помощ, се държи уважително към тези, които й я предоставят. Но Зеленски избра различна стратегия: той реши, че колкото повече изисква, толкова по-трудно ще бъде на съюзниците му да му откажат. И тъй като Украйна беше нападната от лидер, който не се харесва на Запад, доскоро на Зеленски всичко му се получаваше. Прощаваха му се неща, които понякога бяха абсолютно неприемливи. Например, да се твърди, че Меркел или Саркози са отговорни за престъпления срещу човечеството е нещо невъобразимо…
 
Или искането всички френски компании да напуснат Русия, в противен случай ще бъдат считани за съучастници във военни престъпления. Много си тръгнаха от там и до какво доведе това? Бяха превзети от руски олигарси.
Но сега вятърът задуха в другата посока… Усещам някаква умора по тази линия.
 
Възникна конфликт дори с Варшава, която отдавна беше основен съюзник на Киев и постоянно критикуваше останалите европейци за „недостатъчна подкрепа за Киев“. Днес откриваме, че самата Полша не е напълно последователна. Сегашната смяна на тона е свързана и с вътрешнополитически императиви.
 
Отбелязвам, че нито една страна в историята не е получавала такава подкрепа от своите съюзници като Украйна. И нито една държава, получила помощ, не се е отнасяла към своите съюзници с такова презрение, както си позволява украинското ръководство.
Но явно и търпението им има граница.
 
Освен това дадохме на Киев правото да взема решения самостоятелно. Но защо? Ние оказваме значителна помощ на Украйна, ние страдаме от последствията от тази политика, трябва да имаме право да кажем и нашето мнение.
От самото начало трябваше да декларираме готовността си да помогнем за връщането на териториите, които Украйна загуби след 24.02.22 г., но да настояваме за рационално отношение към въпроса за Крим и да изискваме да не ни въвличат в тази история.
 
Освен това, в атмосфера на емоционално напрежение, дадохме принципно съгласие за влизането на Украйна в ЕС, без да мислим за последствията. Но това би било катастрофа! За Европа, за Франция, за френското земеделие.
 
Европейските лидери решиха, че давайки зелена светлина на Украйна, те действат морално, че отговарят на емоционално изискване от техните общества (което, между другото, е много спорно), но забравиха, че Украйна е напълно неподготвена за европейска интеграция. В страната има колосална корупция. Ако нейният БВП е нараснал малко от 1991 до 2021 г., това не е заради войната, а заради вътрешни проблеми.
 
Бжежински каза, че без Украйна Русия престава да бъде империя. Но Европейският съюз с Украйна в състава си никога няма да може да стане мощен международен играч. Той ще трябва да осигури пълното възстановяването на Украйна, която от своя страна се ръководи от Вашингтон при вземането на решения.
 
Направихме същата грешка и преди, като разширихме ЕС твърде бързо и това е причината за стратегическия провал на ЕС.
 
Източник: video.lefigaro.fr