Остават блокадите на енергетици и миньори, синдикалните лидери не искат преговори в МС

Блокадите на протестиращите енергетици и миньори на магистрала „Тракия“, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката остават, а нито един от синдикалните лидери няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за преговори в Министерския съвет. Това са резултатите от преговорите на министъра на енергетиката Румен Радев с недоволните работници, които продължиха повече от 2 часа. Работещите в мините и ТЕЦ „Марица изток 2“ се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които вчера бяха приети от правителството.

Енергетици и миньори поискаха от Радев извънредно засезание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и за пореден път ги призова да приемат поканата на Денков за разговори утре в София.

Радев беше освиркан, след като не даде конкретен отговор на въпроса колко от работещите в мините и ТЕЦ-а ще бъдат принудени да се разделят с работните си места догодина. Той обаче увери протестиращите, че по плановете ще може да се преговаря с Брюксел.

„Първият срок за предаване беше 30 юни. Най-последният беше 30 септември. Уточнението, което постигнахме с тях, беше: „Ето ви го този вариант, но по този вариант ще се преговаря“. Отговорът беше: „Да! По този вариант ще се преговаря“. 

По-рано през деня Радев обяви след тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Изненадващо енергийният министър заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход. И добави, че не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства.

Министърът увери, че работата на енергийния комплекс „Марица изток“ е гарантирана до 2038 година, както и че няма заплаха за енергийната сигурност на страната. 

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала „Тракия“ той е от пътен възел „Нова Загора“ по пътя към Нова Загора – Сливен до пътен възел „Свобода“. 
За пътуващите по път Казанлък – Стара Загора: за гр. Стара Загора – през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък – по пътя Стара Загора – Нова Загора – Сливен, бул. „Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура.
Източник: БНР