Православната църква чества днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.
Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.
Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който може да се боядисат яйцата за Великден.
Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.
На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа “Христос возкресе” и богомолците трикратно му отговарят “Воистина возкресе”. Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.
Заради извънредното положение, въведено в България със срок до 13 май, посещаването на църкви не е препоръчително. Въпреки това храмовете ще бъдат отворени за всички вярващи, които ще бъдат допускани при спазване на всички противоепидемични мерки за носене на предпазни средства и спазване на физическа дистанция.