Над 600 загинали израелци, над 100 са взети в плен. Израелската армия обяви пълна координация с централното командване на САЩ

Над 600 души са загинали от израелска страна във войната между Израел и „Хамас“, предаде Франс прес, като се позова на израелското правителство.

От началото на военната си офанзива в Израел „Хамас“ е взел над 100 души в плен, се казва още в изявление на израелското правителство.

Тези числа са показани на компютърна графика, публикувана в профила на правителствената пресслужба във Фейсбук.

Ранените са над 2000, както от тях 200 са в критично състояние, заяви за Франс прес представител на правителствената пресслужба.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в Газа са загинали най-малко 370 души, а 2200 са били ранени при израелските ответни удари в палестинския анклав, предаде ДПА.

Израел ще нанесе безпрецедентен ответен удар на палестинските радикали от ивицата Газа, който ще се помни след 50 години. Това заяви министърът на отбраната на еврейската държава Йоав Галант, цитиран от ТАСС. 

„Правилата на войната се промениха. Цената, която Ивицата Газа ще трябва да плати, ще бъде много висока, ще промени реалността за поколения напред“, каза министърът по време на посещение в град Офаким, близо до Ивицата Газа. Видео от речта на Галант беше разпространено от пресслужбата на Министерството на отбраната. 

„Тази операция ще бъде запомнена в ивицата Газа през следващите 50 години и те [Хамас] ще съжаляват, че са я започнали“, каза ръководителят на министерството на отбраната.

Израелската армия напълно координира действията си с Централното командване на САЩ (CENTCOM). Това заяви говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари, коментирайки военната операция в ивицата Газа, насочена срещу палестинското радикално движение Хамас, предаде ТАСС.

„Терористите на Хамас се прицелват в израелски цивилни. Израел ще се прицелва в терористите от Хамас, където и да са в Газа. Ние ще направим всичко необходимо, за да защитим нашия народ и да възстановим сигурността на Израел“, каза Даниел Хагари.

Хагари добави, че израелските военни следят отблизо развитието на ситуацията на границата с Ливан. „Ние също гледаме на север. Като сме напълно подготвени, ние сме напълно координирани с CENTCOM“, каза той.

В същото време Хагари отбеляза, че началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви поддържа връзка с ръководителя на CENTCOM Майкъл Курила.  „Онези, които ни атакуват от целия Близък изток, ще бъдат изправени пред решително отмъщение“, заключи говорителят на армията.

Централното командване на САЩ отговаря за планирането на операциите и командването на войските в Близкия изток и Централна Азия, добавя ТАСС.

Източник: БТА, ТАСС