Монетите, разпространени от прокуратурата като веществени доказателства, иззети от кабинета на обвинения шеф в МВР Ангел Папалезов, са до една евтини реплики. Подобни копия се продават на туристи в някои магазинчета за сувенири край големи туристически обекти, съобщават четирима нумизмати експерти.

Папалезов е ръководен служител в Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР и преди няколко дни бе назначен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като член на екипа, проверяващ информацията за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС). Но след обиска, който нареди прокуратурата, бе изваден от групата. От 10 години Папалезов завежда отдела за борба с трафика на културни ценности. В момента е под домашен арест.

В  пост във Фейсбук нумизматът и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена, съобщава, че това са „съвременни фалшификати, които струват колкото метала от който са изработени”. Станков, който има отрицателно отношение към работата на Папалезов,  дори развива хипотезата, че обискът е постановка, за да се окаже след известно време, че полицаят е „чист като сълза“ и всички съмнения за корупция да отпаднат.

„Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис „ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832“. Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска. На една от монетите се вижда и надпис „COPIA“, което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети. Това обясняват председателят на сдружение „Съюз на нумизматичните дружества в България“ – Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов пред „Дневник“. Двамата са представени като дългогодишни колекционери нумизмати и познавачи на монетите от различни исторически периоди. Те са единодушни, че монетите от снимките дори нямат претенцията да са копия, близки или имитиращи оригиналите, а реплики и притежанието им не е престъпление. Все пак нумизматите уточняват, че не е изключено снимките, показани от прокуратурата, да не изобразяват намереното в кабинета и може да са просто примерни. И проф. Константин Дочев – експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит, който е изготвял десетки съдебни експертизи по различни дела, изразява пред „Дневник“, че при обиска са открити антични ценности.

В сряда прокуратурата съобщи, че „Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР. Предстои да бъде назначена експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.” Към една от тях има описание, че струва 3400 евро, съобщиха прокурорите.

Източник: Сега