Поводът за решението да спрем ваксините на АстраЗенека е настъпване на нaй-тежката нежелана реакция – фатален изход на женa на 57 години. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Пловдив

Tой уточни, че тя умира в 3 часа сутринта в дома си. Ваксинацията е  направена в 12. В 3 часа получава остър задух, медицинския екип на място установява смъртта на жена на 57 години.

Здравният министър заяви, че това е превантивна мярка . По думите му няма основание за притеснение за хората, които са ваксинирани с тази ваксина.

„Това е превантивна мярка за да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици да вземем решение как продължаваме с ваксинацията на AstraZeneca. На пръв поглед жената има доста придружаващи заболявания, с наднормено тегло. Имa операция за запушена артерия през 2005 година“, обясни здравният министър.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.