Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде завършено строителството на газопровода „Северен поток 2“, съобщиха световните агенции. Това заявление беше направено вчера по време на пресконференция след преговорите с президента на Русия Владимир Путин. Според Меркел проектът има всички права да съществува, защото е легитимен от гледна точка на новото европейско законодателство.
Канцлерът заяви, че проектът трябва да бъде довършен и подчерта, че от това ще спечелят всички европейски страни.

„Всички са заинтересувани от диверсификация на своите газови доставки и те ще продължат да работят в това направление. Това обаче е много важен проект“, заяви Меркел.
Ангела Меркел добави, че Берлин и Москва ще продължат да развиват активни икономически отношения, въпреки американските санкции.

„Радвам се, че беше постигнато много добро споразумение за транзит на газ през Украйна“, добави тя.
Срещата между Путин и Меркел продължи повече от 3,5 ч., един час повече от планираното. Страните обсъдиха „Северен поток 2“, ситуацията в Либия и Сития, иранското ядрено споразумение и Донбас.

Както е известно американският президент Доналд Тръмп наложи санкции срещу компаниите, които строят газопровода от Русия през Балтийско море до Германия. Самата Меркел е против американските санкции срещу “Северен поток-2″.

„Ние сме против санкциите. Не виждам как можем да решим проблема, освен с преговори. Трябва сериозен разговор, в който да подчертаем, че не толерираме такива практики и екстратериториалните санкции не работят. Ще изчакаме и ще видим как да продължим със „Северен поток”, заяви преди срещата си с Путин канцлерът на Германия Ангела Меркел.