През отиващия си сезон повечето хотелиери са работили не за печалба, а с надежда поне да излязат на нула

Спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти като „Албена“ и „Слънчев бряг“.

В края на сезона в курорта „Албена“ отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година, предава БНТ, цитирано от fakti.bg.

Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели.

Освен българи, в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

Хотелите в „Албена“ ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

В „Слънчев бряг“ месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване.

През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година. В „Слънчев бряг“ едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон.

Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в „Слънчев бряг“, са от Беларус.