Махмуд Абас: Несправедливостта към палестинците тласка конфликта с Израел към експлозия

Несправедливостта към палестинците тласка конфликта с Израел към експлозия, каза снощи палестинският президент Махмуд Абас в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде Ройтерс.

Абас заяви, че „практики на колонистите (б. ред.: еврейските заселници в окупираните палестински територии) и израелските окупационни сили, както и агресията срещу ислямски и християнски светини“, са предизвикали настоящата ескалация на насилието.

Държавният секретар на САЩ от своя страна призова палестинския президент да предприеме мерки за възстановяване на спокойствието и стабилността на окупирания Западен бряг на река Йордан. Блинкън също така поиска от Абас да осъди голямото изненадващо нападение, предприето от движението Хамас от ивицата Газа срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на Държавния департамент.

Държавният секретар на САЩ обсъди ситуацията и с високопоставени представители на израелските власти. В телефонни разговори с президента Ицхак Херцог и министъра на външните работи Ели Коен Блинкън подчерта „непоколебимата подкрепа“ на Съединените щати „за правото на Израел да се защитава“, съобщи Държавният департамент в изявление. Блинкън и събеседниците му обсъдиха мерки за укрепване на сигурността на Израел.

По-рано лидерът на палестинската ислямистка групировка Хамас Исмаил Хания, заяви на арабските страни че Израел не може да им осигури никаква защита, предаде Ройтерс. Хания добави, че въоръжените палестински фракции възнамеряват да разширят продължаващата битка в Газа и да я разпространят на Западния бряг и в Йерусалим. „Битката се премести в сърцето на „ционисткото образувание“, заяви той.

Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд изрази силно безпокойство за цивилното население в Израел и Газа. „Това е опасна пропаст и аз призовавам всички да се отдръпнат от ръба“, заяви той.

Снимка: АП

Източник: БТА