Математикът в Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов предвиди, че България отива към изхода на пандемията.
“Имаме стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80 (т.е. между 50 и 80 заразени на ден), сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20… Така че сме на второто стъпало на стълбата отдолу нагоре. След това отиваме на изхода, на който пише “край на медицинската част за този сезон” – каза Витанов пред bTV. – Има и още сценарии. Такъв е 100+, при който премиерът каза, че ще върне ограниченията. Има и по-тежки сценарии. А накрая има едно, на което какво пишеше? “Яко ще измрете”
Професорът каза, че още през март е обявил, че кризата ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, защото “това означава средата или края на юни”.

Витанов разкри и възможните сценарии оттук-нататък. Той припомни, че два пъти вече в света е имало епидемии от такъв вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди заразени, а сега – за няколко милиона.
“Вече зависи от поведението на вируса. 1/3 от вероятностите е сега вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима – в Южна Америка, Аэрика. След това да се върне през есента и тогава има няколко варианта. Защото, ако иска пак да се разпространява, той трябва да мутира. Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма”.
Според проф. Витанов основният проблем през есента ще бъде заради чужденците, които очакваме да започнат да пристигат след разхлабването на мерките.
“Това е основният проблем – дългият пас. Ако има дълги пасове от чужбина… Видяхте какво стана, като се върнаха хората от Холандия и цели области пламнаха. Трябва да се внимава, защото съществува такава опасност. Зависи и от това как ще реагира системата”, обобщи Витанов.
В потвърждение на думите на Витанов, половин час по-късно неговият колега в НОЩ – доц. Димо Димов, обяви смайващо нисък брой заразени през последното денонощие – само шестима души, от които четирима са настанени в болници. Като разпределение новите случаи са в София (3-ма, един от които лекар), в Благоевград, Пловдив и Пазарджик – по един, като в Благоевград става дума за момче на 17 години.
Димов обаче започна с това, че са направени 443 проби – за сравнение: вчера пробите бяха точно двойно повече – 886, а бяха обявени нови 19 заразени.
Общо потвърдените случаи на зараза с COVID-19 у нас станаха 2433, като увеличението на дневна база е с 0.2%.
През изминалото денонощие са били излекувани 22-ма човека, с което общият брой за страната става 862-ма, посочи доц.Димов и подчерта, че в последните 24 часа не е регистриран нито един починал, който да е бил заразен с коронавируса.
Средната възраст на починалите в България от вируса е 67.2 г.
СЕДМИЧНА СТАТИСТИКА
Националният оперативен щаб изнесе и седмичната си статистика, както в поседните понеделници. Според нея за първи път, откакто има епидемиологична обстановка за вируса в страната, броят на излекуваните е повече от този на новите случаи на заразени.
По възрастови групи най-често заразата се разпространява така: 21% между хората на възраст 50-59 г.; 19% сред тези на 60-69 г.; и 17% при хората между 40 и 49 г.
“Ако сложим условна граница 60 г., тогава 66% от заразените са до 60-годишна възраст, а 34% – под 60-годишни”, обобщи Димов.
Той направи сравнение и с общата смъртност в страната за периода 9 март-26 април, според данните на НСИ.
“Данните, спрямо същия период на 2019 г. са съизмерими, но все пак имаме 3% понижаване на общата смъртност”, посочи доцентът.
Той обаче предупреди: “Въпреки тези оптимистични данни, това все още не е устойчива тенденция и се надяваме да се превърне в такава чрез продължаване на мерките – физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекционни мероприятия”.

Източник: segabg.com