Мария Захарова: Оръжия, доставени от Запада на Киев се появяват на черния пазар

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова публикува в канала си в Telegram доказателства за многократните призиви на руската страна към международната общност относно оръжия, доставени от Запада на Киев, които се появяват на черния пазар.

Дипломатът публикува откъси от изказвания, направени на брифинги от миналия март до днес.

„В продължение на година и половина говорих на официални брифинги в руското външно министерство за това как НАТО, преди всичко американското оръжие, доставено на (президента на Украйна Владимир) Зеленски, се разпространява на черния пазар“, посочи Захарова. „Споменах и причината – корупцията в Украйна и корупционната схема между Вашингтон и Киев. Говорих, предупредих, помолих световните медии да обърнат внимание.“

„Попитайте Bloomberg, The New York Times, The Wall Street Journal, Politico, както и The Associated Press, BBC и други колко пъти са цитирали нашите данни или са провели разследвания въз основа на тях. Казвам ви: нито едно“, каза говорителката. „Публикувам доказателства, че Русия многократно и открито се е обръщала към международната общност.

Руското външно министерство обясни, че Мария Захарова многократно е алармирала и е цитирала факти за неконтролирано разпространение на оръжие, доставяно от Запада в Украйна по време на брифингите си. Дипломатът обърна внимание на разпространението на тези оръжия по всички континенти и факта, че те попадат в ръцете на организираната престъпност и радикалите.