Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс заявява в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че според него употребата на  25-тата поправка в конституцията с цел отстраняването от власт на Доналд Тръмп не е в най-добрия интерес на страната, нито е в съгласие с основния закон, предава БНР. Вицепрезидентът смята още, че използването на законовата възможност “ще създаде ужасен прецедент.”

25-ата поправка на конституцията на Съединените щати гласи, че в случай на невъзможност на президента да продължава да изпълняване своите функции, то той трябва да бъде заместен на поста от вицепрезидента.

В долната камара на Конгреса в момента тече вота по резолюцията с призив към Пенс да се възползва от поправката. Ако той не го направи, в рамките на 24 часа там трябва да гласуват и за импийчмънт на държавния глава. Представител на Белия дом заяви, че очаква поне 20 представители от Републиканската партия да подкрепят импийчмънта, съобщава Си Ен Ен. Източник от партията от своя страна отбелязва, че броят на недоволните от Тръмп може да е между 10 и 25 души.

До момента в подкрепа на импийчмънт на Доналд Тръмп се обявиха трима републиканци в долната камара на Конгреса, сред тях е и дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни – Лиз.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл (от Кентъки) е склонен да подкрепи импийчмънта на действащия президент Доналд Тръмп. Това съобщи информационният портал Axios, цитиран от Агенция Фокус. Вероятността Макконъл да подкрепи импийчмънт е повече от 50%. Според източници на The New York Times републиканският лидер в Сената онзи ден е казал на помощници, че Тръмп, според него, е извършил нарушения, във връзка с които може да бъде отстранен от власт.

Обсъждането на процедурата за импийчмънт се очаква да започне в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ още в сряда в 9 ч. сутринта местно време (16:00 ч. българско време).

Часове по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се притеснява, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс може да се позове на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ. “25-ата поправка е с нулев риск за мен”, отбеляза Тръмп, докато говореше пред участък от граничната ограда между САЩ и Мексико в щата Тексас, която е символ на строгата имиграционна политика, провеждана от него по време на четиригодишното му управление.

“Внимавайте какво си пожелавате. Използването на 25-ата поправка по този начин “ще се върне обратно към Джо Байдън и администрацията на Байдън”, каза още Тръмп.  Той също така отбеляза, че процесът по импийчмънт е “опасен за САЩ, особено в този много деликатен момент”.

“Измамата с импийчмънта е продължение на най-големия и най-жесток лов на вещици в историята на нашата страна и причинява огромен гняв и разделение и болка, далеч по-голяма, отколкото повечето хора някога ще разберат, което е много опасно за САЩ, особено в това много деликатно време”, каза още той.

Източник: Сега