„Да излезе да се изпикае на улицата!“ – това ни казаха от НСО, препредавайки думите на Цвета Караянчева“.

Това заяви в предаването „Тази събота“ по БТВ Димитрина Русева – една от майките от „Системата ни убива“ във връзка със ситуацията, предизвикана в сградата на Народното събрание преди няколко дни.

Припомняме, че синът на Русинова – 24-годишният Христо, който е с физическо увреждане, не бе допуснат да ползва тоалетната на държавната институция.

В ефир майката обяви, че „агресивното“ поведение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е предизвикало реакцията на протестиращите.

Ето какво разказва Димитрина Русева от „Системата ни убива“ пред bTV за случилото се:

„В сряда в Народното събрание бяхме около 10 души, представители от трите палаткови лагера и други организации, подкрепящи протеста. Всеки един от нас искаше просто да входира исканията на протеста, за да не продължат конспирациите на управляващите, че те не знаят какво иска протестът и ние сме просто едни лумпени, които там си седят. Тези лумпени, които пуснаха на 2 септември – не бяха от хората на площада“.

Димитрина обясни, че всички след дълги преговори, всички са били допуснати до деловодството на НС и категорично заяви, че първоначално не са имали намерение да остават в сградата, искали са просто да присъстват на парламентарна комисия, за която са имали покана от депутатът от БСП Антон Кутев, но председателят на парламента Цвета Караянчева не ги е допуснала.

„Първоначално пуснаха само мен и Христо, но тъй като тази обществена сграда няма осигурен достъп за хора като него – наложи се четири човека да влачим количката по стълбите към деловодството. След това достъпът на останалите шест души беше забранен и наистина, единствено намесата на г-н Кутев ги вкара вътре.

Искахме да обясним исканията на протеста, това беше единствената ни цел. Нашето заинатяване беше инспирирано единствено от агресивното поведение на г-жа Караянчева“.

Димитрина заяви, че не са били агресивни, но тоалетната се е превърнала в политически фактор.

„В един момент, след няколко часово стоене, на нас ни беше отказан достъп до тоалетна, но Христо – той е на 24 г., да, беше с памперс, но не си представяте, че този памперс може да издържи цял ден, това е възрастен човек“.

Според Димитрина, достъп е бил отказан, за да не се барикадират в тоалетната, но те не са имали подобно намерение, а тези действия са изключително обидни.

На въпроса на Какраянчева, зададен след скандала: „Защо е била в сградата с Христо?“, Димитрина отговори:

„Той е пълнолетен гражданин и избирател. Той е с абсолютно всичкия си акъл. Не зная как да го обясня. Всичките лъжи, които Вие от трибуната на Народното събрание си позволявате, не само че не ви правят чест, унизяват ви. Бихте ли си представили, че този въпрос е уместен?!“.

По думите ѝ, недоволните са искали диалог с представители на всяка една от политическите сили. Желанието им е било само да входират исканията си в деловодството.

„Ние нямахме никакво намерение да оставаме там. Искахме само да се срещнем с представители на всяка политическа сила в парламента и да обясним исканията на протеста, за да няма после приказки, че не са разбрали и не знаят защо протестираме“, каза Русева.

„През годините, в които сме на улицата, са ни спрягали като политически подлоги на много от партиите. Не, аз не се чувствам употребена. Знам, че тези хора подкрепят нас, каузата ни и децата ни“, заяви в заключение Димитрина Русева.