Лавров: Русия призовава за прекратяване на палестинско-израелската конфронтация. Очакваме и Западът да призове за това

Русия призовава всички страни в палестинско-израелския конфликт да прекратят военните действия и осъжда всяко насилие от която и да е страна. Това изявление направи руският външен министър Сергей Лавров след преговори с генералния секретар на Лигата на арабските държави (ЛАГ) Ахмед Абу ал Гейт. Лавров обърна внимание и на контрабандното разпространение на оръжия, доставени на Украйна, по целия свят, съобщава ТАСС. По-рано говорителят на Кремъл Дмитри Песков заяви, че рискът трети сили да се намесят в ситуацията в Израел е голям, коментирайки движението на американския флот в региона.

ТАСС обобщава основните изявления на руския външен министър:

– Русия е дълбоко обезпокоена, че „стотици израелци и палестинци са загинали, а ранените са хиляди“. Подобно на Лигата на арабските държави, Москва смята за неприемливо каквото и да е насилие, причиняващо „щети и смърт на цивилни, независимо от коя страна са те“, или вземане на „жени и деца за заложници“.

– „Ивицата Газа е обявена за обект на ответни операции от страна на Израел, на Западния бряг на река Йордан също има доста сериозно „брожение“, конфликтният потенциал се натрупва и на ливанско-израелската граница.“

– Страните в палестинско-израелския конфликт трябва да спрат военните действия и да проведат преговори в невоенна среда. Позицията на западните страни, „които осъждат нападението срещу Израел“, повдига „сериозни въпроси“: „Очакваме, че те също ще призоват за спиране на военните действия“.

– Палестинският проблем не търпи повече отлагане и е време за изпълнение на решенията на ООН. Русия многократно е потвърждавала интереса си към сигурността както на Палестина, така и на Израел, но Съединените щати се опитват да монополизират посредническите усилия за уреждане.

– Русия ще постигне целите си в Украйна по-бързо, „ако на бойното поле има по-малко западни оръжия от страна на украинския нацистки режим“, но целите на Москва „ще бъдат постигнати при всички случаи“.

– „А фактът, че оръжията, доставени на Украйна в огромни количества, се разпространяват по целия свят чрез контрабандисти и други безскрупулни търговци на тези смъртоносни предмети, е отдавна известен факт.“

– Русия изхожда от необходимостта да подкрепи Лигата на арабските държави. „Наскоро тази структура показа много инициативи“: нормализиране на отношенията между Сирия и арабските страни, Саудитска Арабия и Иран, „има лек напредък в нормализирането на връзките между Сирия и Турция“.

– „Русия играе важна роля тук (в разрешаването на близкоизточните конфликти – бел. ТАСС). Например по въпросите за Сирия, Либия, Судан“, каза Ахмед Абу ал-Гейт.

Ситуацията в Израел предизвиква дълбока загриженост в Кремъл и се развива по пътя на ескалацията, заяви по-рано пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Коментирайки движението на американския флот в региона, Кремъл заяви, че рискът трети сили да се намесят в ситуацията в Израел е голям.

„Рискът трети сили да се намесят в този конфликт е голям. Много е важно да се намерят начини да се премине към някакъв вид преговорен процес възможно най-скоро, за да може все пак да се намали тази ескалация и да се излезе от режима на силово решение“, каза той.

Говорителят на руския лидер припомни, че Близкият изток „традиционно е място на преплитане на интересите на редица държави и невинаги тези държави са имали плодотворно влияние върху ситуацията в региона“.

„Там има много сложен баланс на интересите и баланс между правата на различните народи, които трябва да бъдат гарантирани, заключи Песков.

Източник: ТАСС