Промени в Изборния кодекс, които да предвиждат отделен списък с дописаните допълнително избиратели, а копие от него да се изпраща в ГРАО за проверка, предлагат от инициативен комитет, наблюдавал гласуването на изборите за Народно събрание на 4 април в Турция. Има пропуски в Изборния кодекс, които създават предпоставки за манипулиране на изборните резултати, това заяви ръководителя на гражданската инициатива Константин Бачийски.

Бачийски и неговите колеги разкриха драстични нарушения на изборния кодекс и изборите за народни преставители в Турция. Най-драстичното е, че българските власти и ЦИК са способствали за тези нарушения, като едно от най-драстичните е попълването на декларация, с която се декларира, че гласоподавателя ще гласува само на едно място. Според Иван Иванов гражданската инициатива има основателни съмнения, че много граждани са гласували по няколко пъти в Турция.

Светозар Съев разясни, че няма никакъв контрол върху декларациите, което възпрепятства прилагането на чл.313 от Наказателния кодекс.

Припомняме, че за първи път законността на изборите в Турция бе осъществена от журналиста и народен представител в 43-то Народно събрание Димитър Байрактаров, който през 2016 г. осъществи законодателен контрол в секцията Бааджълъ в Истанбул, където на изборите за президент гласуваха само 321 гласоподаватели. За сравнение в секциите в Истанбул, където липсваше контрол бяха гласували над 1500 до над 2000 гласоподаватели, което според експерти е невъзможно.