Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че няма нищо укоримо в това, че лично е помагал на едрия бизнес в България. Поводът за коментара му са смс-ите между него и Пламен Бобоков, в които бизнесменът го търси с обърщението “Добро утро, бос” във връзка със скандала с либийския танкер “Бадр”.

 

“Не виждам нищо укоримо. Един има бизнес в Нигерия – нормално да се интересува кой ще е посланик. Самият Бобоков аз съм му помагал, водил съм го в делегация в Узбекистан. Водил съм го при премиера, в Румъния, в Турция. Това са български инвеститори в други държави. И това не е лошо, не е укоримо. Що се оправдават изобщо?!”. 

 

Това заяви пред медиите премиерът Бойко Борисов, който бе в Пазарджик на посещение в завод за електроника за автомобилната индустрия – на фирмата “Ариете Логистикс” ЕООД.

Той призна автентичността на смс-ите между него и Пламен Бобоков. 
“Аз не съм момиче да си пазя смс-ите. Някои, които се имат за мъже, са далече от мъжете – да си пазиш смс-ите с години, за да можеш да покажеш!”, коментира премиерът и добави: “Не виждам за какво е тази истерия. Ако е Борисов, значи е лошо, ако обаче е Радев, това вече е нападение”.

“Няма държавен глава, при който да съм бил, или канцлер, или премиер, който неговите съветници да не му дават листчета, ако тяхна фирма има проблем в България. Ако има големи инвеститори от тяхна страна, които искат да дойдат в България, да застанат зад тях, да ги препоръчат. Нито е укоримо, нито е наказуемо. Единственото укоримо е да обвиняваш другите, а да казваш: аз съм девица. В същото време се оказва, че не само не си, а много по лошо”, заяви още Борисов по адрес на президента Румен Радев, който също е комуникирал с бизнесмена Бобоков.

 

“Не само не е девица, ами нещо по-лошо! Защо е тази истерия – напада нас, за да се оправдава, защото сам каза, че било лошо сближаването и чатовете с бизнесмени. Нормално е да се интересуваш кой ще е посланик, когато си инвеститор в други държави, както е в Нигерия. Защо се оправдава? Какво лошо има?”, пита Борисов.

Според премиера проблемът не е в самата кореспонденция, а в това, че “обвиняват само другите, а казват ние сме…”.

“Преди няколко седмици колегата Радев каза правителството веднага да си извади чатовете с едрия бизнес. Затова сега е толкова гузна ситуацията”, отбеляза Борисов и допълни: “Аз не водя война президент-премиер, аз правя пътища, правя заводи, правя суперкомпютри. Толкоз!”. След това коментира пред пиарката си Севделина Арнаудова, че го питат по тези теми, защото “не искат да гледат новите заводи”, на което тя отвърна: “Тиня, тиня!”.

“Пламен Узунов беше милиционер от Пловдив, аз съм го направил директор. Бил на разпит… Ми да бъде. Това ли ми е темата?!”,
 продължи да се възмущава министър-председателят, видимо ядосан, този път визирайки секретарят на президента по правните въпроси. Пиарката му го посъветва “само се усмихвай сега и стига толкова”.

 

Премиерът се ядоса на въпросите на медиите, свързани с електронната кореспондения на първите държавни мъже и твърденията на бизнесмена Пламен Бобоков, че са си писали. Коментира и ситуацията с коронавируса.

 

Не водя война – аз правя заводи, пътища, суперкомпютри! От сутрин до вечер всеки се оправдава с мен. А аз никога не съм крил, че познавам целия бизнес”, коментира Борисов твърденията на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, че двамата са водили комуникация.

 

И се обърна към медиите, които го засипваха с въпроси, свързани с електронната кореспонденция на Бобоков и президентския секретар Узунов: “Хора, това всичкото само ни отдалечава от големите цели. Голямата цел е ето този завод. Човек за човек, заплати, трябва да пазим, защото мярката 60/40 означава да се взима от нашите пари. Коронавирусът е тук, трябва да се пазим така, сякаш има заповед!”

 

Казвам ви кое е важно – работните места и доходите, те ме питат за някакви есемеси, възмути се Борисов.

 

Не искам утре да напишат “Война институциите!” Аз не водя война, аз правя заводи, ядосваше се непрекъснато на журналистите министър-председателят. И обясни колко е важно от “затворена Германия” по време на коронавирусните блокади да се докара оборудване.

 

“Искам само да гледате фактите. Отдавна не коментирам, а само показвам. Виждате каква пандемия. Европа още не е отворила. Вместо да се нападаме непрекъснато, най-добре да се концентрираме за подобряване на живота на хората”, каза още премиерът.

 

Като гледам опашките за Гърция, очевидно сме в добро здраве и финанси, каза Борисов. И не се сдържа да каже какво би било, ако той, а не гръцкият премиер, е накарал нашите сънародници да се регистрират и да стоят на опашки.

 

Българите са много дисциплинирани в чужбина – веднага си плащат за магистрала, посочи премиерът.

 

“Мярката 60/40 с новия дизайн е близо 1,3 млрд. Това са огромни пари, които запазват работните места, но тя не може да действа безкрайно. Затова се радваме, че икономиката започва да работи. Усилваме болниците, така че да свикнем да живеем с коронавируса в най-тежките му измерения. Здравето на хората зависи от това, за да имат добро бъдеще и да бъдат спокойни и в добро здраве”, допълни той.

Премиерът призова хората да не се струпват много на едно място и поиска да отидат и на по-дебела сянка.

Нека има производство, каза Борисов.

 

С премиера е министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

 

Източник: epicenter.bg