Калоян Паргов проговори пред ПИК задава ли се политически проект на Ваня Григорова: Борисов разколеба хората от ГЕРБ, които искаха да накажат Васил Терзиев. Не очаквах такава ревност от Костадин Костадинов

Шефът на Стратегическия институт за национални политики и идеи, бивш председател на БСП – София и бивш водач на групата червени общински съветници Калоян Паргов коментира пред ПИК резултата на Ваня Григорова в битката за кметския стол в столицата и знак ли е това за консолидация на лявото.

Дали успехът на доскорошната синдикалистка не дава основания на лидера от „Позитано“ 20 Нинова за политическа ревност, както и как биполярните сигнали на Бойко Борисов и отказът на „Възраждане“ да подкрепят Григорова маркират перспективите пред страната – анализира Паргов.

 – Г-н Паргов, след резултата на Ваня Григорова в битката за кметския пост в столицата има ли знак, че в политическото пространство на България се появява нещо ново и с претенция за успех, реална алтернатива?

– Има знак, че за пореден път БСП – София избра силен кандидат, който за втори път след 2019 година стигна на балотаж. Това е знакът.

– Оттук нататък каква е перспективата за лявото пространство?

– Оттук нататък ще има една силно опозиционна лява група в СОС, в която излизането на Калоян Паргов и Милка Христова ще бъде компенсирано от влизането на Ваня Григорова като острие. И аз вече съм спокоен за общинската ни група.

– В национален мащаб да очакваме ли развитието на някакви процеси – примерно проект на Григорова, или тя ще бъде продължение на идеите и политиките на тези формации, които застанаха зад нея и я подкрепяха в хода на кампанията? Какви ще са взаимоотношенията й с БСП?

– За БСП не за първи път независим човек е част от общинската група. През всичките тези 30 години винаги е имало хора, които са били и кандидати за кметове независими, стигнали до балотаж – Мая Манолова, покойният Стоян Александров. Имали сме и членове на групата, които са били независими.

– Има ли някакво напрежение, някаква политическа ревност по оста Григорова-Нинова, претенция за нова прима на „Позитано“ 20?

– Аз лично не съм забелязал. Очевидно е, че някой иска да използва ситуацията за лични цели, но познавайки Григорова, тя няма да се даде.

– Биполярността в позициите на Бойко Борисов отрази ли се по някакъв начин на резултата на Ваня Григорова?

– Да. Това разколеба тези хора от ГЕРБ, които бяха решили да накажат кандидата на ППДБ. Те се подчиниха на партийната воля, изречена в петък вечер от Самоков.

– Това противоречиво поведение на Борисов може ли да се проектира и в работата на съветниците му в СОС, как ще работят примерно те сега с Григорова и с Борис Бонев?

– Едва ли към Ваня Григорова ще има някакво специално отношение.

– Защо пък опозиционна формация като „Възраждане“ не подкрепи и на практика застана срещу Григорова, как да го прочетем?

– Това е знак за непостоянство в политиката, който не очаквах от Костадин Костадинов. Мислехме, че по много теми сме съмишленици, но очевидно е, че политическата ревност надделя над политическия разум и логика.   

Източник: ПИК