– Какви са причините за оставката на Елен Герджиков от председателския пост в Столичния общински съвет и от съвета въобще, г-н Паргов? Питам ви като общински съветник и основен критик на ГЕРБ в столичната община.
– Както обикновено се казва в политиката :“Всичко е лично“. И причините са лични. Но очевидно зад всичко това, което се случва в държавата през последните две години стои някаква тактика и стратегия на ГЕРБ за окопаване в местната власт и прегрупиране. Очевидно, всички рокади, които предстоят в местната власт, целят точно тази тактика и стратегия на ГЕРБ – поради невъзможност, въпреки първото място, което им дават социолозите в навечерието на парламентарните избори, да се възпроизведат в изпълнителната власт. Като група в СОС през последната година и половина сме искали не един и два пъти оставката на Герджиков, заради невъзможността му да овладее общинския съвет, поради високата степен на опозиционност. Преди 2019 г. – само в лицето на БСП, а след 2019 г. – вече и в лицето на ДБ и на независимия съветник Борис Бонев. Очевидно, че тези маневри на третия етаж целят точно това окопаване и вкопаване в местната власт.

– Но Герджиков е от ГЕРБ. Три мандата начело на СОС. С какво и кому не е угодил?
– Може да попитате самия него. Аз казвам моята гледна точка като председател на най-голямата опозиционна група в Столичния общински съвет. Групата на БСП ще гласува против всяка следващо тяхно предложение за председател на Общинския съвет. Нека да е ясно, че отговорността за управлението на София е изцяло на ГЕРБ!
За нас греховете на Герджиков са, че е съучаствал във всички решения на СОС, следователно – във всички проблеми в София, които не бяха решени през последните години.

– БСП няма да издигне и своя кандидатура за председател на СОС?
– Това ще го реши групата на свое заседание. Издигането на кандидатура обаче означава претенция за управление на общинския съвет, което ни слага в една лодка с ГЕРБ като съуправляващи. Защото председателят, като пръв сред равни, ще трябва да се съобразява с мнозинството, иначе не би бил ефективен председател. От друга страна – нямаме шанс да надделеем, дори и ДБ да ни подкрепят, малко гласове не ни достигат – 4 – 5 гласа.

Автор: Красина Кръстева

Източник: Епицентър