София. Бомбастичните 25 000 лева на час за чистота, които ще харчи Фандъкова през 2021 година, навяват на мисълта, че не всичко се изпълнява както трябва. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на БСП-София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет. „С тази план-сметка на ден г-жа Фандъкова ще харчи по 600 000 лева за чистота. Ако го разделим на часове, се падат по 25 000 лева на час. С такава сума и скорост на харчене нашият град трябва да блести от чистота и да бъде прекрасно дезинфектиран“, коментира той.

По думите му план-сметката за чистотата на София за 2021 година не е по-различна като подход на съставяне от предишните такива под управлението на ГЕРБ. „От решението на съда вече стана ясно, че тези недобори, за които ние имахме претенции, не се харчат за чистота към план-сметката, а се изразходват за всичко останало, от които общината има нужда. Ние сезирахме това години наред като нарушение. Това е един счетоводен трик, който общината използваше, за да си набавя допълнителни средства“, обясни Паргов.

Това, че ще се мият с 24% повече площи е много похвално, отбеляза Паргов, като уточни обаче, че въпросът е в кратността на миене. „Това, че ще мием София от 2 до 3 пъти, а в някои райони и 4 пъти, не е достатъчно, особено в състояние на криза. Това обаче не трябва да става кампанийно и пиарски, а е задължение, което общината трябва да прави редовно и по-често. “

Групата на БСП има по-различен подход и виждане за формирането, харченето и контрола на план-сметката за чистотата, обяви Калоян Паргов.

Веселка ИВАНОВА

Източник: Фокус