Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 хил.лв. на Волен Сидеров, наложена му от прокуратурата по делото за отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.
Сидеров е обвинен заради предаване от 12 април по тв “Алфа”, в което казва: “Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога. Трябва да отчетем като положителен момент, че Църквата и властта се разбраха да не се затварят храмовете, както поиска държавното БНР.” И още: “Отварят храма, но задължително трябва да влезете с маска. На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. (…) На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово.”
След излъчването на това предаване прокуратурата била сезирана от журналиста И. Н., става ясно от съдебното определение. Двама оперативни работници получили задача да посетят известните на адреси на Сидеров и на телевизията, за да му връчат призовка да се яви като свидетел в СДВР и да изискат запис на предаването. Те отишли в телевизията и били помолени да изчакат в предверието от служител там. Служителят отишъл в друго помещение и се върнал след минута, през това време отвътре започнали да се чуват викове и крясъци, оперативните работници разпознали гласа на Сидеров и чули: “Изгони ги, не ги пускай, марш от тука никой не искам“.

На другия ден Сидеров се явил в СДВР с трима адвокати и бил привлечен като обвиняем за две престъпления – подбуждане към извършване на престъпление и възпрепятстване орган на власт да извърши задълженията си, става ясно още от определението на съдия Николай Урумов.
Съдът отчита, че преди и по време на Великденските празници посещенията в църквите не са били забранени. Освен това прокуратурата е цитирала избирателно изказването на Сидеров и така му е придала друг смисъл. Той не прави пряко изявление към гражданите да нарушават взетите от държавата противоепидемични мерки. “Съдът намира, че това изказване отразява лична позиция, а не представлява призив, нито подбуждане на неопределен брой хора да вършат престъпни прояви. Цялостният тон на изказването на Сидеров сочи на критика и несъгласие с възприетата от правителството позиция и представлява лична оценка както на взетите решения, така и на начина на изпълнението им от властите и населението”, гласи определението.
Съдът напомня конституционното право на свобода на съвестта, свобода на мисълта и избор на вероизповедание, както и правото всеки да изразява мнение и да го разпространява. “Това означава, че никой не следва да бъде преследван по съдебен ред или какъвто и да било начин, за разпространение на собственото си мнение и религиозни убеждения”, обяснява съдия Урумов. Затова и приема, че Сидеров не е извършил престъпление с изказването си.
Лидерът на “Атака” и общински съветник в София има и още едно разследване от последните дни – заради отправени заплахи към прокурорите, които го разследват по първото производство, за да не изпълнят служебните си задълженията. И по това дело на Сидеров бе определена гаранция от 50 хил. лв. Няма данни тази мярка да е обжалвана.

Източник: segabg.com