Основанието е, че Тръмп е подбудил свои поддръжници да нахлуят в Капитолия

Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Такива планове разкри председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, предаде Би Би Си.

Камарата на представителите ще поиска първо от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост. Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят в Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета с измами.

Републиканецът призоваваше своите привърженици да оспорят загубата му на изборите, което може да се гледа като призив за бунт. В Капитолия няколко души загубиха живота си, включително 35-годишна жена, поддръжник на Тръмп, ветеран от американските ВВС. До края на мандата на Тръмп остават броени дни – той трябва да предаде властта на демократа Джо Байдън на 20 януари.

Нанси Пелоси каза, че нейният екип ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президент. Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ на 20 януари.

Източник: fakti.bg