Индийските ВВС планират да закупят 21 свръхзвукови изтребителя МиГ-29 от Русия. Това съобщи в петък The Economic Times, позовавайки се на военни източници. Новината е разгласена от агенция ТАСС  .

“Индийските ВВС възнамеряват да закупят 21 руски леки изтребителя МиГ-29, включително два инструктора, за да заменят изтребителите МиГ-21, които ще бъдат напълно изведени от експлоатация през следващите пет години”, каза източникът. – Придобиването на МиГ-29 са необходими за засилване на бойните възможности на военната авиация на страната. ”

Правителството на Индия е готово да разгледа това предложение на ВВС. Доставките на МиГ-29 могат да започнат две години след подписването на споразумението с Русия, казаха източници.

Индийските военновъздушни сили също планират да направят поръчка за производство на многоцелеви изтребители Су-30МКИ в предприятията на Hindustan Aeronautics Ltd, чийто завод в град Насик произвежда този тип самолети под руски лиценз. Новата поръчка ще позволи на компанията да продължи производството на линията Су-30МКИ след приключване на поръчка за изграждането на 272 изтребителя от този тип за Индийските ВВС през 2021 г.