Илон Мъск: Киев не може да спечели войната

Илон Мъск посъветва украинския президент Владимир Зеленски да не изпраща млади хора да умират

„Съветвам го да не изпраща цвета на украинската младеж да умре в окопите. Няма нужда да прави това, независимо дали ще влезе в диалог с руския президент Владимир Путин или не“, каза Мъск в четвъртък за подкаста на блогъра Лекс Фридман, отговаряйки на въпроса дали Зеленски трябва да седне на масата за преговори с Москва.

Мъск, цитиран от ТАСС, отбеляза също, че ситуацията на бойното поле е такава, че продължаването на офанзивата ще доведе до „огромни жертви“. „Историята няма да бъде благосклонна към тях“, заключи Мъск, коментирайки действията на Зеленски.

По-рано собственикът на социалната мрежа X каза, че Киев не може да спечели конфликта, а Зеленски не признава поражението на бойното поле. Мъск каза още, че западните страни трябва да спрат безсмисленото жертване на украинци в конфликта с Русия, да постигнат мирно разрешаване на конфликта и да възстановят нормалните отношения с Москва.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Според руски източници Киев е изгубил над 90 хиляди души и повече от 550 танка за четири месеца.