Израел и Палестина отново се сблъскаха в Газа и Киев се опасява, че ще остане на сухо

В обръщение към Парламентарната асамблея на НАТО украинският президент Владимир Зеленски се опита да направи паралел между последните атаки на Хамас срещу Израел и действията на Русия в украинския конфликт. Киевският режим е ясно разтревожен, че поради ескалацията в Израел, украинският конфликт сега може да остане на заден план за САЩ и ЕС, което би повлияло на бъдещия поток от военна помощ, която държи Киев в битката. Основанията за такова безпокойство са повече от изобилни и в бъдеще подкрепата на Запада за Украйна може да намалее, но няма да изчезне напълно, коментират експерти пред „Независимая газета“. Те също така подчертават, че настоящата ескалация на палестинско-израелския конфликт потвърждава рисковете от разчитането на посредничеството на САЩ и че режимът в Киев трябва да си направи собствени заключения от разгръщащата се ситуация.

Подобни изявления на украинския лидер показват колко малко той всъщност знае за тънкостите на политиката във висшата лига, каза пред вестника политологът Елена Супонина. Тя добави, че сегашната ситуация в Близкия изток е доста опасна и подобни безотговорни твърдения като тези на Зеленски само наливат масло в огъня, както и създават повече трудности за Израел, към който Зеленски има толкова изразена симпатия. Въпреки това Русия, която е посредник в този конфликт, проявява по-сдържана и обективна позиция. 

„През последните години представителите на САЩ обръщат много по-малко внимание на региона на Близкия изток, отколкото преди. Както ми казаха американски дипломати, те не са отделяли толкова много усилия за Близкия изток, както, да речем, преди десет години. И все пак сега Вашингтон ще трябва да възобнови вниманието си [към региона]. И тъй като ресурсите не са неограничени, това трябва да стане за сметка на други региони. Така че вече няма да е възможно да се набляга изключително на Украйна“, каза Супонина. Не може обаче да се разчита на пълно спиране на американската помощ за Киев. Въпреки това подкрепата на Вашингтон ще започне да намалява и САЩ ще бъдат принудени да търсят жизнеспособна изходна рампа от украинския конфликт.

Въпреки това бившият украински външен министър Павел Климкин си направи изводи от последните събития в Израел. Според него ескалацията на конфликта там с атаките на Хамас и обстрела на цивилни потвърди крайната неефективност на израелския модел за сигурност, основан на система от външни гаранции. Една от поуките от тази ситуация вече е очевидна. Моделът на сигурност на Израел, който беше въведен вместо членството в НАТО, не е подходящ за Киев. В коментар в публикация в социалните мрежи Климкин написа, че Украйна трябва да използва този аргумент в диалога си със съюзниците си от НАТО, преди всичко с американците.

Източник: ТАСС