Израелският премиер обяви, че ще превърне обсадения палестински анклав в „безлюден остров“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да превърне обсадения палестински анклав в „безлюден остров“ и предупреди жителите му „да напуснат веднага“, след като вчера в изненадваща операция палестинското движение Хамас изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места.

Израел съобщи за проникване на въоръжени бойци на Хамас на израелска територия. Впоследствие бяха убити стотици и от двете страни. 

Над 250 вече са загиналите в страната, а хиляди са ранени. Над 230 са жертвите в Газа, над 1700 са ранените при ответния удар на израелските сили.

Израелските сили увеличиха бомбардировките на Газа след военната операция на Хамас в събота, сравнявайки с земята 14-етажна кула с десетки апартаменти, както и офиси на палестинската групировка Хамас в центъра на град Газа, съобщи Times of Israel.

Последната ескалация между Израел и Хамас уби най-малко 232 палестинци и около 250 израелци.

Палестинското движение обяви, че е заловило много израелци и че заложниците са разпръснати във всички райони на Ивицата Газа.

Вътре в Израел продължават ожесточени битки между израелски войници и бойци на Хамас, включително в южния град Сдерот, където войските се опитват да съборят с булдозер полицейски участък, превзет от палестинци, предаде Ал Джажира. 

Израелските сили поемат контрола над полицейския участък в Сдерот

Според местни медии израелските сили за сигурност са установили контрол над полицейски участък в южния град Сдерот, като са убили най-малко 10 палестински бойци след продължило часове съпротивление. 

В изявление на израелската полиция се казва, че „е постигнат пълен контрол и силите за сигурност са неутрализирали около 10 въоръжени терористи“, съобщава Times of Israel.

По-рано се появиха съобщения, че израелските сили са разрушили част от полицейския участък с булдозер, за да получат достъп до обекта.

Журналист на „Хаарец“ е спасен след 12-часова обсада

Израелски журналист, работещ във вестник „Хаарец“, и семейството му са спасени след обсада от бойци на Хамас, продължила повече от 12 часа в дома му в Кибуц. 

Естер Соломон, главният редактор на „Хаарец“, заяви, че е „толкова облекчена“ от новината за спасяването на Амир Тибон. „Твърде много други хора в граничните общности на Газа са мъртви, изчезнали, взети за заложници“, каза тя в публикация в Туитър. 

 

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни закрити консултации във връзка с ескалацията на насилието в Израел и окупираните палестински територии.

Заседанието е свикано първо от настоящия член на Съвета за сигурност на ООН Малта, а по-късно подкрепата си добавиха Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бразилия. Петнадесетте настоящи членове на Съвета за сигурност на ООН ще присъстват на консултациите в централата на ООН в Ню Йорк в 15:00 ч. в неделя (19:00 ч. по Гринуич).

Очаква се, макар и все още да не е официално потвърдено, съветът да бъде информиран от специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд.

Нетаняху предупреждава за „дълга и трудна“ война

Министър-председателят на Израел заяви, че страната му се е впуснала в „дълга и трудна война“ срещу Хамас.

„Войната ни беше наложена от убийствената атака на Хамас“, написа Нетаняху в Туитър. Започнала е офанзива, която „ще продължи дълго и без отдих – докато целите не бъдат постигнати“.

Той добави: „Ще възстановим сигурността на гражданите на Израел и ще победим“.

 

Междувременно Израел прекъсва доставките на електричество, гориво и стоки за Газа

Съветът за сигурност на Израел реши да спре доставките на електричество, гориво и стоки за Газа и одобри стъпки за „унищожаване на военния и правителствения потенциал на Хамас“, се казва в изявление на правителството.

Източник: offnews.bg