Прокуратурата създаде щаб, който ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията. Начело на щаба е главният прокурор Иван Гешев.
Това съобщиха от държавното обвинение.
Според него “министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката ще трябва да предоставят ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им”.

“На административните ръководители на апелативните прокуратури е възложено на специален надзор да бъдат взимани всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение”, се казва още в съобщението.
Щабът на Гешев ще взаимодейства и обменя информация с щабовете на другите структури по преодоляване на негативните последици от разпространението на COVID-19 в органите на държавната власт.

По-рано днес Народното събрание гласува въвеждането на извънредно положение с мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса по предложение на Министерския съвет. То засега ще продължи до 13 април.