Членове на младежката организация на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ от скопския квартал Гази Баба запалиха българското национално знаме и публикуваха клип за това под заглавие “Отговор за общата история”.

До този момент председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски не е реагирал. ВМРО-ДПМНЕ обнародва декларация, в която казва, че нито партията, нито младежката й организация стоят зад фейсбук-канала, на който бе пуснат клипа. “Това са шовинистични и УДБА-шки методи, прилагани от правителството и насочени към ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски”, твърдят опозиционерите. Те не осъждат вандалския акт, а смятат, че става дума за “отклоняване на вниманието на обществото от катастрофата в здравеопазването и политическата криза, след като получи вето от източната съседка”.

Остро реагира обаче Министерството на външните работи на Северна Македония, което осъди поругаването на българското знаме. „След днешното публикуване на видео в социалните мрежи, на която се вижда как се пали знамето на Република България, осъждаме остро този акт като евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза сред гражданите на двете държави, както и да се навреди на репутацията на Република Северна Македония“, се казва в позицията на външно министерство.